Volledig scherm
Ring Renesse © Willem Staat

Masterplan Renesse wordt concreter

RENESSE - Een nieuwe verbindingsweg, andere ruiterpaden en huisvesting voor jongeren.

Masterplan Renesse wordt steeds concreter. De Jan van Renesse weg wordt op dit moment onder handen genomen om de route naar zee aantrekkelijker te maken. De bouwval van strandkerk De Ark is al gesloopt, omdat het zo'n doorn in het oog was. En dat is nog maar het begin: Renesse staat nog een heleboel veranderingen te wachten in het kader van Masterplan Renesse.

Concurreren

Het meesterplan is in het leven geroepen om te kunnen concurreren met andere badplaatsen. "Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen in Renesse op vakantie gaan, of hier komen wonen", is te lezen op masterplanrenesse.nl . "Renesse moet zich als badplaats en als dorpsgemeenschap blijven ontwikkelen om aantrekkelijk te blijven."

In het plan staan doelen en ideeën voor de komende twintig tot dertig jaar. "Maar we hopen de komende vijf jaar al heel veel te kunnen doen", zegt voorzitter van de dorpsraad Frans Prins. Een deel van de plannen voor de korte termijn zal de dorpsraad volgende week presenteren.

Sport- en spelvoorziening

Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe locatie gevonden voor de sport- en spelvoorziening die er volgend jaar moet zijn. Aanvankelijk zou die aan de Laône komen, maar daar zaten de buurtbewoners niet op te wachten. Nu wordt de Lindelaan overwogen.

Daarnaast moeten er nieuwe routes voor de ruiterpaden komen. "Nu lopen veel paarden gewoon door de straten in woonwijken en het centrum. Dat willen we zo min mogelijk. Daarom kijken we of we de routes kunnen verleggen, buiten het dorp om, richting het strand."

Verbindingsweg

En behalve paardenluw, moet het centrum ook autoluw worden. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de verkeerssituatie in Renesse totaal te veranderen. Aansluitend daarop is het plan om een nieuw wegtracé aan te leggen langs hotel Hampshire en vakantiepark Schouwen; tussen de Vroonweg en de Hoogenboomlaan. "Het is daar in de zomer heel druk. Met deze nieuwe weg willen we de situatie veiliger maken voor recreanten."

Of deze hele to-do-lijst voor overlast kan gaan zorgen? "Dit soort zaken gaan nooit ongemerkt voorbij", antwoordt voorzitter Prins. "Maar dat is het meer dan waard, want Renesse krijgt hierdoor weer de uitstraling van een schitterende badplaats."

Openbare vergadering

Het Masterplan Renesse wordt gevormd door de gemeente Schouwen-Duiveland, Ondernemersvereniging Renesse en de dorspraad. De nieuwste plannen worden voorgelegd aan bewoners tijdens de openbare vergadering van de dorpsraad Renesse op dinsdag 8 november om 19.30 uur in het dorpshuis.

Lees het hele artikel in de Schouwse editie van PZC op donderdag 3 november.