Volledig scherm
Vanaf 10 meter diepte is het Grevelingenmeer een ‘deathzone’ stelt Stichting Anemoon. © Dirk Jan Gjeltema

Massale zeedierensterfte in Grevelingenmeer; Stichting Anemoon spreekt van ‘deathzone’

SCHARENDIJKE - Door de extreme temperaturen van afgelopen weken én werkzaamheden aan de spuisluis in de Grevelingendam, zijn er ook deze zomer weer massaal zeedieren in het Grevelingenmeer doodgegaan. Door de afwezigheid van stroming en het opwarmen van het zeewater is onder de tien meter een totaal gebrek aan zuurstof ontstaan. Dat meldt de Stichting Anemoon in een publicatie van Nature Today.

Het gaat al jaren heel slecht met de leefomstandigheden in het Grevelingenmeer tijdens de zomer. Doordat er geen getijdenstroming meer is mengt het warme water aan de oppervlakte niet met het koudere diepere water. Daardoor komt er geen zuurstof op een diepte van tien meter of meer. De zeedieren die niet kunnen vluchten, gaan dood. Volgens de Stichting Anemoon is de bodem er nu bezaaid met dode wormen, zeeanemonen, schelpdieren en krabben.

Wie nu bij Den Osse gaat duiken, komt vanaf tien meter diepte letterlijk en figuurlijk in een ‘deathzone’ terecht, stelt Stichting Anemoon. Al het leven is er door zuurstofgebrek verdwenen. De giftige bodem is gitzwart.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement