Volledig scherm
Vlootschouw en ophalen van Neptunus uit zee tijdens de Havendagen Zierikzee in 2014. © Ronald den Dekker

Maritiem feest in Zierikzee

Rondkuieren over de havenfair, wedstrijd-zwemmen in de haven of nieuwe smaken proberen op de culinaire boulevard: de Havendagen in Zierikzee beloven zowel voor zeelieden als voor landrotten een bruisende bedoening te worden.

Even is het stil wanneer Wim Schot, voorzitter van Stichting Promotie Havendagen Zierikzee, wordt gevraagd wat het toppunt van het evenement is. ,,Ik vind het altijd jammer dat ik niet overal tegelijk kan zijn", begint hij twijfelend zijn antwoord. ,,Maar als ik moet kiezen, vind ik de vlootschouw iets dat je gezien moét hebben."

Spannend

Schepen die in een lange sliert de haven binnen varen, is een typerend beeld voor het driedaagse evenement dat dit jaar van vandaag tot en met zaterdag wordt gehouden. Toch is het ieder jaar spannend of er genoeg schepen zijn om de show te laten doorgaan. Zo dreigde er dit jaar opnieuw een capaciteitstekort. ,,Een aantal collega's is weggevallen, maar gelukkig zijn meerdere vissers uit Bruinisse en Yerseke bereid om ons aan te vullen. Dankzij hen belooft het weer een prachtige vlootschouw te worden.

De varende optocht is evenals het boegsprietlopen, de havenfair en de vuurwerkshow een vast onderdeel in het programma. Een activiteit die vorig jaar aan de agenda werd toegevoegd en die ook dit jaar weer wordt gehouden, is de zwemprestatietocht. ,,Over het algemeen wijkt de samenstelling van de Havendagen nooit af", redeneert Schot. Want waarom, vanuit Zeeuwse nuchterheid beredenerend, iets veranderen dat succesvol is? Houden bij het oude lijkt voor de Havendagen namelijk een gouden formule te zijn. ,,Ieder jaar zien we dezelfde marktkooplui terugkomen en praktisch altijd reserveren ze alvast een plekje voor volgend jaar."

Mosselprinses

Desalniettemin is zelfs voor de doorgewinterde bezoeker niet alles voorspelbaar. Zo blijft het spannend wie als eerste over de finish spurt tijdens de Havenlopen en welke fietser het hardste scheurt in de wielerronde. En dan is er nog het jaarlijkse onderwerp van speculatie op Schouwen-Duiveland: wie is de mosselprinses? Tijdens de vlootschouw op zaterdag zal blijken welke geruchten kloppen en wie dit jaar in een prachtige jurk op een van de schepen zal meevaren om 'Neptunus' met zijn drietand van zee op te takelen. Traditiegetrouw biedt deze mythische god van de zee de mosselprinses de eerste mosselen aan. Die eerste mossel eet zij vervolgens rauw op. Hierna maakt de prinses nog een ronde door de stad, waarna het koken van de mosselen aan de kade begint. Bergen mosselen liggen weer gereed om te worden bereid.

Al zittend aan de haven, met mosselen en een glas wijn, worden niet alleen de smaakzintuigen verwend: voor het oog vindt er een klederdrachtshow plaats en de oren worden gestreeld door de muziek van diverse bandjes. Zo wordt er op het podium bij het Bietplein op alle drie de dagen een waar feest gecreëerd door diverse artiesten.

Van oudsher is zaterdag de drukste dag met het volste programma. Voor degenen die niet goed tegen de drukte van een grote mensenmassa kunnen, beveelt Schot de opening van de culinaire boulevard aan de Engelse Kade op donderdagavond aan. ,,Het is dan een stuk rustiger, waardoor bijvoorbeeld de vissers meer tijd hebben om - onder het genot van lekker eten - vragen te beantwoorden."

Reflecterend op de sfeer van voorgaande jaren valt de medeorganisator wel iets op. ,,Het evenement wordt steeds gemoedelijker en vrolijker. Zo was het vorig jaar een supergezellige bedoening. Mensen waren heerlijk onder elkaar en aan het genieten. Er waren geen incidenten." Vanzelfsprekend hoopt de organisatie dat het evenement weer zo geslaagd verloopt.Voor het complete programma zie: havendagenzierikzee.nl.