Volledig scherm
Een verband leggen, hoe doe je dat ook alweer? Marit van den Bos links met handschoenen) en Lucas van der Meer (rechts) verbinden de snijwond van Miranda Schiphorst. © Ernesta Verburg

Marit, Lucas en hun klasgenootjes weten nu wat ze moeten doen bij ongelukken

BRUINISSE - Wat moet je doen als iemand zich verslikt? Hoe leg je een verband aan? Het waren niet de minste vragen die de leerlingen van groep 8 van de ds. Pieter van Dijkeschool uit Bruinisse donderdag kregen bij hun ehbo-examen.

Toch slaagden ze allemaal. Dankzij theorielessen in de klas en praktijkles in de locatie van het Rode Kruis in Bru. Een officiële status heeft hun certificaat niet, legt Miranda Schiphorst van de lokale Rode Kruis-afdeling uit. ,,Maar ze weten nu wel wat ze moeten doen als iemand een hartaanval krijgt en waar de AED’s hangen."

Schiphorst en haar collega-vrijwilligers voorzagen de afgelopen tijd zeven scholen op Duiveland van de lessen. Mede in de hoop dat er een groepje leerlingen ontstaat dat de komende jaren bij elkaar blijft en verder leert over ehbo, zodat ze op hun zestiende een officieel diploma kunnen halen. ,,Zo proberen we de eigen vijver waarin we moeten vissen, te laten groeien.”

‘Te strak is niet goed’

Marit van den Bos en Lucas van der Meer slaagden allebei voor hun examen. Het verbinden van een knie of hand is wel lastig, vind Lucas. ,,Je moet dan goed opletten hoe het verband zit. Te strak is niet goed, maar zit het te los dan is het ook niet goed.” Marit had meer moeite met de vragen over een bijensteek. ,,Volgens mij moet je dan het gif eruit zuigen.” Lucas: ,,Maar eerst moet je met een pincet de angel eruit halen.”