Volledig scherm
Laura de Bilde (l) uit Dreischor en Wil van Roon. © Esme Soesman

Mantelzorger stomverbaasd maar loeiblij met bos bloemen

DREISCHOR - Verwarde bos haar en grote ogen. Stomverbaasd is Laura de Bilde uit Dreischor als Wil van Roon met een prachtige bos bloemen voor haar deur staat. Een boeket om haar als mantelzorger een hart onder de riem te steken. Donderdag werden op Schouwen-Duiveland 750 bossen bloemen uitgedeeld.

De Bilde is grieperig, maar bovenal met stomheid geslagen. Geen idee waar deze geste vandaan komt. Het feit dat ze trouw voor haar 88-jarige moeder zorgt, wimpelt ze af als heel gewoon.

Wil van Roon van de vrijwillige thuiszorg van SMWO brengt het boeket van bloemen- en plantenkwekerij De Tol in Schuddebeurs langs. Het uitdelen gebeurt verspreid over het eiland vanuit vier bloemenzaken. Zo'n 750 bloemetjes in totaal.

Honderd bossen meer dan vorig jaar, vertelt Marianne Ketting van SMWO. Zij vermoedt dat de groei te danken is aan de toenemende aandacht voor mantelzorgers en aan het mantelzorgcompliment, een financiële waardering van 75 euro, die de gemeente sinds vorig jaar bij het bloemetje bijsluit.

Ondanks de onstuimige groei gaat het nog maar om een topje van de ijsberg. "Als je van de landelijke gemiddelden uitgaat, zou je op Schouwen-Duiveland, met 34.000 mensen, uitkomen op 7000 mantelzorgers. Of we dat logistiek met die bossen bloemen zouden redden, is een tweede. Maar we hebben dus nog wel even te gaan."