Volledig scherm
Vlnr: Gerard de Laak, Maarten Otte, Gerrit Eck en Rudy Vercruysse. © Dirk Jan Gjeltema

Magere visvangst zoete gracht Zierikzee onderzocht

ZIERIKZEE - Snoek, zeelt, baars, blankvoorn, ruisvoorn en zelfs paling. Met de diversiteit aan vissen in de zoete gracht van Zierikzeese is niets mis. Het zijn er alleen wel erg weinig.

Dat hadden de leden van de Hengelsportvereniging Oosterschelde ook al geconstateerd. Vandaar dat ze Sportvisserij Nederland, zeg maar de KNVB onder de visverenigingen, hadden ingeschakeld. Die club stuurde gister Gerard de Laak naar Zierikzee om zijn hengel uit te gooien in de zoete gracht, om te onderzoeken wat de reden is voor de magere vangsten.

,,Een deel van de gracht bevat helder water en een deel zit vol bagger", concludeerde die al bij de eerste aanblik. Maar hij haalde ook veel snoeken met beschadigde staarten uit het water. ,,Aalscholvers. Die pakken ze, maar de vissen kunnen vaak nog nét ontsnappen."

De vissen die De Laak gister ving, werden eerst gemeten en daarna keurig teruggezet. De visexpert wist genoeg. ,,De vereniging moet in gesprek met de gemeente, om iets te doen aan de waterkwaliteit. Dat verklaart ook de vissterfte van vorig jaar."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement