Boswachters Nellie Sinnige, Helmut van Pelt en Theo Muusse (vlnr) zijn bezig met verschillende methoden om de gele bieslelie te verwijderen op de Grevelingendam. Op de achtergrond elektrocuteert Arnold Heijmans de plantjes die hij vindt.
Volledig scherm
PREMIUM
Boswachters Nellie Sinnige, Helmut van Pelt en Theo Muusse (vlnr) zijn bezig met verschillende methoden om de gele bieslelie te verwijderen op de Grevelingendam. Op de achtergrond elektrocuteert Arnold Heijmans de plantjes die hij vindt. © Sandra Schimmelpennink

Maaien, plukken of elektrocuteren, hoe krijgen we de gele bieslelie weg?

BRUINISSE - Staatsbosbeheer is begonnen met een proef in de bestrijding van de gele bieslelie, een uitheems plantje dat niet in ons landschap thuishoort en andere soorten verdringt. Eerder al vonden er kleinschalige proeven plaats, maar die hadden niet het gewenste effect. Om erachter te komen wat de beste bestrijdingsmethode is, is er op de Grevelingendam een viertal proefvakken uitgezet.

  1. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
    PREMIUM
    Koken & Eten

    Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

    Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?