Volledig scherm
© Thinkstock

Luisteren, niet gelijk stuiteren tijdens een dialoog

OUWERKERK - Tijdens de Week van de Dialoog van 7 tot en met 12 november staat op Schouwen-Duiveland het thema gastvrijheid centraal.

Op maandagavond de 7de wordt de week geopend door burgemeester Rabelink in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Henk Gravestein van Jachthaven Bruinisse geeft zijn visie op het motto van de week: 'Jouw gastvrijheid is mijn geluk'. Een thema dat hier op vele manieren leeft, schetst coördinator Annemieke Pieters van de Week van de Dialoog. In relatie tot vluchtelingen maar ook als toeristeneiland. "Ik vind dat we het helemaal niet slecht doen op Schouwen-Duiveland. We zijn heel gastvrij. Maar hoe brengen we die gastvrijheid aan de man?"

Basisregels

Een dialoogtafel kan het juiste zetje geven om dieper op het onderwerp in te gaan. Omdat je elkaar kunt inspireren en omdat je 'samenwerkingspartners' tegen het lijf kunt lopen. "Ik zie de dialoog als een werkelijk goed gesprek dat je met elkaar voert. Waarbij je aan het einde van de avond het gevoel hebt dat er echt naar je geluisterd is. En misschien komt er ook nog iets uit voort." De basisregels voor een goede dialoog klinken supersimpel. Luister open en met respect. Geef elkaar de ruimte en waardeer elkaars bijdrage. Sta niet gelijk te stuiteren 'als iemand in jouw allergie komt'. "Maar laat een ander z'n verhaal vertellen en luister wat die ander zegt."

Iedereen kan meepraten tijdens de Week van de Dialoog. Meer informatie op: dialoognetwerkschouwen-duiveland.nl