Volledig scherm
Bestuursleden Jaap Landegent en Ellie Provoost van de ondernemingsverening bij de 'Walvisbunker'. © Dirk-Jan Gjeltema

Lucht walvisbunker moet nog geklaard worden

BURGH-HAAMSTEDE - De drie vleermuizen die in de walvisbunker huizen, vormen geen probleem. De beschermde diertjes hebben voldoende uitwijkmogelijkheid in één van de 54 andere oorlogsbouwsels in het Slotbos en duinen bij Haamstede, zegt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. Veel lastiger is volgens hem het wegwerken van 'die verschrikkelijke brandlucht' in het voormalige Schouwse bataljonshoofdkwartier van de Duitse bezetter.

De vleugelbunker was lange tijd een populaire hangplaats voor de jeugd, die de grijze muren kleurden met graffiti maar ook vuurtjes stooktenDe roetschade op de wanden is fors. Dus ging de boel met een stevige deur op slot. De ondernemersvereniging Burgh-Haamstede werkt aan een plan om de bijzondere bunker in de achtertuin op te knappen en open te stellen voor publiek.

Quote

Dat honderden meters lang gangenstel­sel met zo'n vijftig kamers is onze grootste wens. Maar laten we eerst maar eens met de walvisbun­ker beginnen en kijken hoe dat uitpakt.

Jaap Landegent

Onder aanvoering van plaatsgenoot en oud-burgemeester Kees Veerhoek wordt een ontheffingsaanvraag op de Flora- en Faunawet opgesteld en naar de provincie gestuurd. Ondertussen werkt initiatiefnemer Jaap Landegent aan de oprichting van een stichting voor het beheer van de walvisbunker. Dat heeft allemaal meer voeten in aarde dan aanvankelijk gedacht, maar Landegent houdt vast aan een eerste openstelling volgend jaar zomer. ,,Het is niet de bedoeling er een museum van te maken. We willen de bunker grotendeels laten zien zoals het er nu is. Niet alleen het verhaal van de oorlog vertellen. Dat betekent wél dat we het zand er uit moeten scheppen. Het gaat te ver om bezoekers kruipend naar binnen te loodsen. En verder zullen we het een beetje opknappen. Maar heel veel meer is ook niet nodig, denken wij."

Landegent heeft ook z'n zinnen gezet op de catacomben in de achterliggende Zeepeduinen. ,,Dat honderden meters lang gangenstelsel met zo'n vijftig kamers is onze grootste wens. Maar laten we eerst maar eens met de walvisbunker beginnen en kijken hoe dat uitpakt."

Met het oog op de aangetroffen vleermuizen, verwacht Begijn niet dat de provincie nog dwars zal gaan liggen. ,,Maar de onderlinge afspraak is wel dat het enigszins toon- en leefbaar moet zijn voor het publiek. Dan is dat roet en die geur nog wel een dingetje."

Meer over de bunkerplannen vrijdag in de PZC.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement