Volledig scherm
Voorzitter Frans Prins van de dorpsraad in Renesse. © Dirk-Jan Gjeltema

LSD-voorman beticht dorpsraad Renesse van stemmingmakerij

RENESSE - Raadsleden willen best extra geld zoeken om de metamorfose voor Renesse keurig af te maken, maar niet als de voorzitter van de dorpsraad zo hoog van de toren blaast. Frans Prins moet een beetje dimmen, vindt Robbert Lievense.

Honderden Renessenaren kregen afgelopen dinsdag van dorpsraadvoorzitter Frans Prins te horen dat het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland de stekker trekt uit het masterplan voor Renesse. Sussende woorden van wethouder Jacqueline van Burg ten spijt: het dorpshuis stond even op zijn kop.

Tot grote frustratie van LSD-voorman Robbert Lievense. Want die had Prins dinsdagochtend nog gebeld. ,,Ik heb gezegd: wij zijn ook niet blij met hoe het in de begroting staat, maar we gaan ons best doen om het recht te breien. En dan gaat-ie 's avonds toch tekeer tegen de gemeente. Dat is stemmingmakerij en daar houd ik niet van."

Want als Lievense belooft geld te zoeken, dan doet hij dat ook. Sterker nog: hij is ervan overtuigd dat het lukt. ,,Tuurlijk, dat kunstje hebben we vorig jaar ook geflikt. Toen vonden we veertien miljoen voor de dorps- en stadsvisies en dat doen we nu weer. We gaan dat bedrag gewoon verdubbelen."

Lenen

Om te begrijpen hoe moet je - zoals Lievense - ambtenaar zijn. ,,Dat heeft te maken met rente en rentekapitaallasten. Ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat we het gaan lenen. Doen we vaker, dus waarom nu niet? We hebben budgettaire ruimte, ofwel structureel geld, zat door de stijging van de toeristenbelasting.”

En andere kernen hoeven niet bang te zijn dat ze alsnog zijn blij gemaakt met een dooie mus. ,,Ik heb Brouwershaven en Burgh-Haamstede al gebeld: geen paniek, het komt goed. Want Renesse is inderdaad een unique selling point, een katalysator voor het hele eiland, maar andere kernen zijn net zo belangrijk."

Grote betekenis

Daar heeft Frans Prins, voorzitter van de Renesser dorpsraad, zo zijn twijfels bij. ,,Misschien moet de gemeente maar eens laten onderzoeken wat de economische uitstraling van Renesse is voor de rest van het eiland. Tel de opbrengsten van toeristenbelasting, parkeerheffingen en de bestedingen van onze gasten maar eens op. Ik weet zeker dat Renesse van grote betekenis is."

Met de toezeggingen van Lievense zegt Prins 'heel blij' te zijn. ,,En dat weet-ie ook. Ik begrijp niet waarom Robbert zich nou zo aangesproken voelt. Ik ben boos op het college, niet op hem. En ik heb er nog steeds geen vertrouwen in dat het goed komt. Ik kan namelijk niet toveren, dus ik zie dat geld niet komen. Een begroting wijzig je niet zomaar. Maar goed, ik laat me graag verrassen."

Volledig scherm
Robbert Lievense (LSD) vindt dat Frans Prins een beetje moet dimmen. © Gemeente Schouwen-Duiveland
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement