Volledig scherm
Archief: speeltuin

Linkse partijen tegen sponsoring buurtspeeltuintjes

ZIERIKZEE - Een luxe speeltuin in een gegoede wijk en een eenvoudige in een arbeidersbuurt. "Dat gaan wij onze inwoners en hun kinderen niet aandoen", sprak SP-voorvrouw Anita de Vos resoluut.

De linkse partijen PvdA, D66 en SP stemden donderdag dan ook tegen het VVD-idee om bij de aanleg van speelplaatsen in wijken en dorpen co-financiering mogelijk te maken. VVD-fractieleidster Laurence Haack had het heus goed bedoeld. Als een wijk- of dorpsraad het initiatief neemt voor een speeltuintje en ook zelf op zoek gaat naar de centen dan is dat toch een mooi staaltje van burgerinitiatief, vond Haack. "Tja, en dat kan betekenen dat je een betere speelplaats krijgt als je er zelf aan meebetaalt."

"Hier schrik ik van," antwoordde De Vos: "Dan krijg je luxe speeltuinen in wijken waar de inwoners het kunnen betalen. Het gaat niet, zoals de VVD zegt, om meedenken - wat prima is - maar om meebetalen." PvdA en D66 sloten zich bij de SP aan. "We willen geen tweedeling in de samenleving en dus ook niet ook op de speelterreinen", zei PvdA-fractieleidster Petri d' Anjou.

Uiteindelijk werd het VVD-amendement wel aangenomen. Zij het met wijzigingen. Aan de tekst wordt toegevoegd dat het alleen is bedoeld om goed burgerschap mogelijk te maken. Het stimuleringsbudget van 75.000 euro werd geschrapt. Daarmee was de meerderheid van de raad overtuigd. Een minderheid van PvdA, SP en D66 stemde tegen.