Volledig scherm
Lies Velthuijsen, 1935 - 2016

Lies Velthuijsen was er voor ouderen en zwakken

De vorige week overleden Lies Velthuijsen uit Zierikzee kwam op voor ouderen en mensen die het moeilijk hebben. "Lies heeft een pittige jeugd gehad", vertelt weduwnaar George Velthuijsen. "Haar vader was marine-officier, die in mei 1940 vluchtte naar Engeland. Later is hij boven Duitsland neergeschoten."

Lies Mattijsen ging zelf ook bij de marine. Ze werkte als Marva in een administratieve functie. Daarna was ze nog twee jaar afdelingssecretaresse bij vliegtuigfabriek Fokker, tot ze met George Velthuijsen van de marine-luchtvaartdienst naar Curaçao vertrok. George: "Ik was vijf, soms zeven maanden van huis. Zij runde ons gezin van twee kleine kinderen. Collega's kregen soms brieven vol problemen, maar haar brieven waren altijd opgewekt."

Nevenfuncties

Terug in Nederland vestigde het gezin zich in Lisse, waar Lies assistent-bibliothecaris werd. Na twaalf jaar vervolgde ze haar loopbaan bij de Hartstichting, waar ze dertien jaar later met pensioen ging als coördinator interne zaken. In haar bibliotheektijd werd Lies lid van de Unie BLHP. Daarmee begon een reeks van nevenfuncties. Zo was ze voorzitter van de ondernemingsraad, kringvoorzitter van vakbond De Unie en begeleider bij het Humanistisch Verbond. Toen de Veldhuijsens in 1999 in Zierikzee gingen wonen, zette Lies haar vrijwilligerswerk voort. Schouwen-Duiveland kent haar vooral als voorzitter van ouderenbond Anbo Zierikzee, een functie die ze twaalf jaar bekleedde. Ze was ook gewestelijk voorzitter van de Anbo en stond aan de wieg van de Seniorenvereniging Schouwen-Duiveland. Lies was voorzitter van de Plattelandsvrouwen, begon een project voor analfabeten en startte de VOS-cursussen voor vrouwen.

Zeven jaar geleden werd bij Lies non-hodgkin geconstateerd. Daar leek ze van genezen tot een half jaar geleden haar gezondheid opnieuw achteruit ging. Lies wilde geen chemo's en bestralingen meer. Familie, vrienden en kennissen nemen woensdagmiddag in de Gasthuiskerk afscheid van haar.