Volledig scherm
Nieuwerkerk, theetuin de Stokroos, oude landbouwmachines, trekkers, demo, OTMV, 40 jarig jubileum, verslaggever Mariska den Hartog, wintergerst, dorsen, stro, balen, Corné Herweijer op combine © Ernesta Verburg

Lekker op de trekker ter ere van 40-jarig bestaan Oude Trekkervereniging

NIEUWERKERK – Bij theetuin de Stokroos in Nieuwerkerk kon je afgelopen weekend niet alleen thee drinken en taart eten, maar ook antieke en klassieke tractoren en landbouwmachines in bedrijf zien ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Oude Trekker en Motoren Vereniging.

De leden van de afdeling Zuid-Holland zuid/Zeeland van de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) hebben hun materieel verzameld op het land van André Slootmaker, achter zijn theetuin. Twee oudere dames blijven twijfelend bij de opgang van het veld staan, door de regen is de ondergrond flink modderig geworden. Het kan hun gezelschap niet deren, beide mannen kuieren richting de trekkers en andere landbouwmachines. Er wordt volop geploegd en gedorst. Af en toe komt er een trekkertje voorbij getuft. 

Corné Herweijer is lid van de OTMV en demonstreert zijn maaidorser, een Massey Ferguson uit 1960. Aan de ene kant gaat de wintergerst erin, aan de zijkant wordt het graan opgevangen in zakken en van het restant worden strobalen in elkaar geperst. Hij trekt er veel bekijks mee. “Ik doe dit puur omdat ik het leuk vind. Van beroep ben ik wel monteur in grondverzetmachines en ik kom uit een boerennest. Vandaar de interesse voor oude trekkers en landbouwmachines.”

Lustrum

“Er zouden vandaag eigenlijk ook twee dorskasten komen, maar dat ging niet vanwege het weer. Daarom gooien we het nu door de maaidorser,” vertelt Corné.  De vereniging heeft volgens hem landelijk in totaal 6500 leden. “Vandaag is de afdeling Zuid-Holland zuid/Zeeland bij elkaar vanwege het achtste lustrum. Ik denk dat ongeveer een derde van de afdeling hier is. Ze komen overal vandaan, van Zeeuws-Vlaanderen tot aan de Hoeksche Waard. Een wedstrijd is er nu niet, dit is echt puur voor de demonstraties.” 

Coby en Marcel Esveldt staan van een afstandje geïnteresseerd toe te kijken naar het kabaal makende gevaarte. Ze staan op de camping en Kerkwerve en komen net aan. Marcel: “We hebben even de buien afgewacht en zijn toen op pad gegaan. Al jaren staan we op de camping in Kerkwerve en dan gaan we gewoon kijken wat er in de buurt te doen is. Zo kwamen we hier terecht. Het is leuk opgezet. Ik vind het altijd wel mooi, al die oude machines en oude techniek. En als je dat dan ziet he, het is hard werken op het land. Vroeger, maar nu nog wel.” Coby is een van de weinige vrouwen in het publiek, maar daar heeft ze geen moeite mee. “Ik ben wat minder van de techniek, hoef er niet onder te liggen om te sleutelen of zo. Maar ik vind het net als Marcel leuk om naar te kijken.”

Centrale plaats

Eigenaar van het stuk land en de naastgelegen theetuin André Slootmaker heeft amper nog de tijd gehad om te gaan kijken. Het werk in de theetuin en op de camping vraagt ook zijn aandacht. “Het is wel leuk zo, vanochtend kwamen de trekkers in een lange stoet het terrein op. Een mooi gezicht. Ik werd door de OTMV benaderd met de vraag of ik land had, want ze vonden het een centrale plek hier. Dat had ik wel en ik heb ook nog speciaal een stukje ingezaaid voor het dorsen. De extra aanloop voor de theetuin is altijd meegenomen. Het weer werkte wat tegen met die fikse buien. Maar ja, met strandweer komen de mensen ook niet.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement