Volledig scherm
Bram Brouwer demonstreert de simulatiekoffer. Achter hem zijn Martijn van de Velde en Lars Steenpoorte aan het werk. © Dirk Jan Gjeltema

Leerlingen proeven hightech op Pontes Pieter Zeeman

ZIERIKZEE - Je verwarming aanzetten terwijl je nog op weg bent naar huis. En met één druk op de knop op afstand de lampen in je woonkamer bedienen. 

In Villa Technicum op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee werpen techniekleerlingen van het vmbo zich op de allernieuwste intelligente technieken. In een echt houten huisje. ,,Zo krijgt het meteen een beetje smoel. Je wilt niet weten hoe graag de leerlingen hier werken’’, leidt docent Kees Lammers rond.

In een Ikea-keuken moet een hightech kookplaatje worden ingebouwd. Even verderop wacht een hypermoderne cv-installatie op kundige handen. Tussen alle nieuwigheden door lijkt de donkerhouten lijst met baro- en thermometer in het houten huisje op een voorwerp uit een ver verleden. ,,Da’s ome Gerard. Vernoemd naar de oom van wie ik dat ding geërfd heb. Ik heb het daar opgehangen zodat het er ook een beetje huiselijk uit ziet’’, grijnst Lammers.

Zonnepaneeltje

De vernieuwing van het examenprogramma was voor Pontes de trigger om ook een frisse wind door de eigen techniekopleiding te laten waaien. Meer diversiteit, meer aansluiting bij de hedendaagse praktijk en meer gerichtheid op talenten van het kind. Villa Technicum heeft een zonnepaneeltje op het dak liggen, er ligt sanitair om geïnstalleerd te worden en er hangt een meterkast aan de wand. Allemaal spul dat is gesponsord door het bedrijfsleven en aanverwante organisaties.  ,,Installatiebedrijf Steutel bijvoorbeeld is heel belangrijk voor ons. Dat bedrijf staat dicht bij de mensen, weet wat klanten willen hebben en vormt zo een belangrijke schakel voor ons tussen school en praktijk’’.