Volledig scherm
De MD10 Johanna Hendrika in huidige staat © Stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika

Laatste beugsloep ter wereld wordt gered

MIDDELHARNIS - De laatste beugsloep ter wereld was bijna vergaan, maar aanstaande vrijdag start de Stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika in Middelharnis een reddingsoperatie.

De 119-jarige vissersboot wordt dan van de haven van Middelharnis, waar hij sinds 2007 lag, over de weg naar de Menheerse Werf getransporteerd. Hier wordt de boot in zijn oude glorie hersteld.

Doorgeroest

Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde, vertelt directeur van de Menheerse Werf Coerd de Heer: „De restauratie gaat zes tot acht jaar duren, mits de fondsenwerving goed verloopt. De beugsloep was in 1896 een van de eerste zeilboten van staal. Dat levert veel werk op, want de romp is bijvoorbeeld compleet doorgeroest. Die moet dus opnieuw geklonken worden, want een lasapparaat hadden ze natuurlijk nog niet.”

Originele manier

Ook het dek wordt in ere hersteld: geen opbouw, alleen een stok om te sturen. De Heer: „We willen bij de restauratie zoveel mogelijk de originele manier van bouwen gebruiken. Attributen van gegoten ijzer worden opnieuw gegoten en de zeilen worden op de oude manier opgetuigd.

Belangstellenden kunnen vanaf 9.30 uur zien hoe de boot wordt getransporteerd.

Volledig scherm
De MD10 Johanna Hendrika in betere tijden © Stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika