Volledig scherm
© CarlosAndreSantos/Thinkstock

Kunstenares verkoopt beelden van speksteen voor goed doel

BURGH-HAAMSTEDE - Kunstenares Yanka van den Berge-Vroklage doet haar collectie beelden van speksteen in de verkoop, meldt Ons Eiland Schouwen. Een groot deel van de opbrengst gaat naar stichting KiKa.

De kunstenares maakt ruimte in haar atelier vrij. Ze wil overschakelen op een andere tak van sport. In plaats van beelden van speksteen gaat Yanka schilderijen maken.

KiKa
Van de opbrengst gaat 70 procent naar stichting Kika, die zich inzet voor de bestrijding van kanker bij kinderen.

Atelier
Het atelier van Yanka van den Berge-Vroklage ligt aan de Hogeweg in Burg-Haamstede. Het is te herkennen aan de KiKa-vlag die voor het pand staat te wapperen.

  1. 'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'
    buurten

    'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'

    Aan het begin van de Zwanenburgseweg staat een bord dat het gehucht aangeeft. En verderop, pas voorbij nummer 17, staat het einde van het Schouwse plaatsje dat tegen Ouwerkerk aanleunt, aangegeven. De woning van Piet Geluk op nummer 11 staat daartussen, maar in feite woont hij 'buiten het dorp', zoals hij dat noemt. Capelle ligt aan het begin van de weg, aan een zijtak van de Zwanenburgseweg. Een bord met 'begraafplaats' leid je erheen. In het boekje Nieuwerkerk in oude ansichtkaarten van C.P. Pols wordt ook Capelle genoemd. Want het gehucht hoort bij Nieuwerkerk. Er stond in 1304 een kapel en in 1753 bestond de buurtschap uit 14 huizen en 11 hofsteden, valt er te lezen. Het was een aparte heerlijkheid die een van de vier bannen van de polder van Duiveland besloeg. De ban was 687 gemeten en 120 roeden groot.