Volledig scherm
Het meestersonnet op het dorpsplein in Ellemeet vormt het begin- en eindpunt van de poëzieroute tussen dorp en strand. © Marieke Mandemaker

Kunstdorp Ellemeet kroont zichzelf met poëzieroute

ELLEMEET - De weg die uit het dorpshart van Ellemeet naar het strand voert, en weer terug, is verrijkt met vijftien dichterlijke overpeinzingen op het Zeeuwse landschap. Met deze poëzieroute versterkt het kustplaatsje zijn officieuze status als kunst- en cultuurdorp.

De onthulling van het zogeheten meestersonnet maandagmiddag op het dorpsplein door burgemeester Gerard Rabelink, betekende eveneens de aftrap van het lokale culturele zomerseizoen. Onder de noemer Ellemeeting leerde Sil van Mil ontluikende kunstenaars hoe ze een Zeeuws trekpaard op papier krijgen en bracht Anne-Marie Maartens van Korreltje Zeezout liefhebbers de fijne kneepjes bij van het dichten. Daarnaast exposeerde Kees van de Valk zijn schilderijen op het dorpsplein, wat als vertrek- en eindpunt gold voor een rondleiding van Maartens met collega-schrijver Bas Jongenelen langs de sonnettenkrans aan de Nieuwe Weg. 

De poëzieroute bevat 14 gedichten van elk 14 regels. Iedere laatste regel is verwerkt in het  (15e) meestersonnet. Deze sonnettenkrans is afgedrukt op doorzichtige platen in een houten frame. ,,Je leest over het Zeeuwse landschap en tegelijkertijd zie je ook dat landschap”, verklaart Jongenelen de vormgeving. Hij schreef de reeks vorig jaar met Maartens in het kader van de Zeeuwse poëzieweek. Het werk is tevens gebundeld onder de titel ‘De hemel strooit zijn sterren aan de kant'. 

Zes van de vijftien borden onderweg werden zaterdag vernield door vandalen uit Duitsland. Ze werden door getuigen op heterdaad betrapt en mochten een nachtje doorbrengen in de politiecel in Torentijd. ,,Daar waren ze heel verbaasd over", aldus Rabelink. ,,Maar ik vind dat wel goed. Ze hebben moedwillig iets vernield. Dát klopt niet.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement