Volledig scherm
Dertien konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zijn verhuisd naar de Krammerse Slikken bij Oude-Tonge © Ilona Noorlander

Konikpaarden uit Oostvaardersplassen verkennen nieuw leefgebied op Krammerse Slikken

OUDE-TONGE - Dertien konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zijn overgebracht naar de Krammerse Slikken. De dieren gaan helpen met het kort houden van de vegetatie in het ongeveer 160 hectare grote buitendijkse natuurgebied zuidelijk van Oude-Tonge.

De paarden zijn donderdag overgebracht uit het 5600 hectare grote gebied in Flevoland. Boswachter Ilona Noorlander van Staatsbosbeheer zag dat het transport zonder problemen verliep. Na het uitladen gingen de paarden gelijk op weg om hun nieuwe leefgebied te verkennen, aldus de boswachter.

De Oostvaardersplassen worden de komende vijf jaar opnieuw ingericht. Ongeveer de helft van de talrijk aanwezige paarden, runderen en herten moet weg. De grote grazers hebben hun werk té goed gedaan, waardoor het natuurgebied tussen Almere en Lelystad te kaal wordt en aan diversiteit verliest. Ook is er zo te weinig voedsel voor alle dieren tijdens de winterperiode. Die situatie gaf de afgelopen jaren aanleiding voor heftige protesten van dierenactivisten, die vonden dat Staatsbosbeheer de dieren moest bijvoeren.