Volledig scherm
De kerstmarkt is ook een soort reünie en altijd weer een gezellig treffen voor veel mensen © Dirk Jan Gjeltema

Kerstmarkt Willibrorduskerk is ook een soort reünie

ZIERIKZEE Je tikt er voor één euro een complete legpuzzel van 1000 stukjes op de kop. Of je doet je er te goed aan kersthangers gemaakt van oude Zeeuwse schorten. Op de kerstmarkt in en rond de Willibrorduskerk in Zierikzee stikt het van de spulletjes die verkocht worden voor het goede doel. 

,,Ik vind het altijd leuk deze kerstmarkt. Ook omdat het een soort reünie is”, zegt Carine Neijzen van de caritas van de kerk. ,,Je ziet hier altijd mensen die je alweer een tijdje niet hebt gezien.” Aan een houten kerstboom zijn kerstwensen geprikt. Met teksten als ‘beterschap voor vriendin’, 'voor eenheid in de Damiaanparochie’ en ‘vrede voor iedereen’. De wensen maken deel uit van de adventsactie van de parochiekern Schouwen-Duiveland. Voor een euro kun je een wens kwijt en een kaarsje branden. Het geld gaat dit jaar naar kwetsbare vrouwen in Burkina Faso. ,,Meestal halen we rond de 150 euro op.”

Volledig scherm
Willem Kooijmans koopt lichtjes voor de vrouwen in Burkina Fasso © Dirk Jan Gjeltema

Van een andere orde is de kraam van Ons Boeregoed uit Kruiningen. Van oude, écht niet meer bruikbare Zeeuwse dracht heeft Lidy de Kok pannenlappen en kersthangers gemaakt. Die liggen zij-aan-zij met versgemaakte babbelaars. Op een kerstmarkt doen kersthangers het helemaal niet zo goed, vertelt De Kok. De kerstspulletjes zijn vaak al in huis. Andere items verkopen beter. De omzet van een dagje markt gaat linea recta de kas in van de vereniging, die zich sterk maakt voor behoud van het Zeeuws cultureel erfgoed. Dus tref je in de katholieke kerk zomaar ineens een protestantse Zuid-Bevelandse boerin. De Kok zelf draagt Walcherse dracht. ,,Die heeft niets met geloof te maken en is wat frivoler dan de Bevelandse.”  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement