Volledig scherm
Belangstellenden luisteren aandachtig naar Loek de Bruijn © Esme Soesman

Kabouterpaddenstoel duikt verrassend op tussen herfstblad boswachterij (video)

BURGH-HAAMSTEDE - Alsof ze nep zijn. Alsof de gidsen van Staatsbosbeheer stiekem wat kunststof exemplaren tussen het herfstblad hebben geplant.

Een paar honderd meter voor de paddenstoelenexcursie in Boswachterij Westerschouwen eindigt, staan er opeens drie van die echte kabouterpaddenstoelen langs het pad. Verrassend, want die had niemand verwacht.

Daar was paddenstoelenspecialist Loek de Bruijn meteen bij aanvang van de trip zaterdagmiddag helder over. Op zoek naar die sprookjesachtige rood-met-wit-gestippelde vliegenzwam? "Dan bent u in het verkeerde bos beland." De circa honderd jaar oude boswachterij is een naaldbos en de vliegenzwam gedijt juist goed tussen de loofbomen. Niet dat er dan niets aan paddenstoelenpracht overblijft. Er zijn in Nederland alleen al zo'n 5000 verschillende paddenstoelen te vinden. In de maanden september tot december duiken ook in Zeelands grootste bos al snel een stuk of 200 verschillende soorten op. Met namen waar je op zich al een fantasyboek mee kunt vullen. Muizenstaartzwam, bloedweizwam -ook wel blotebilletjeszwam genoemd-, dennenmoorder, smakelijke melkzwam en teervlekkenzwam.

De Bruijn weet er, met collegagidsen Ine van de Ven en Cora Papeveld, veel over te vertellen.

De paddenstoelenexcursie in de boswachterij wordt nog gehouden op de zaterdagen 5 en 12 nov. Meer informatie bij de excursieschuur of VVV Renesse.