Volledig scherm
De collage die Juliette had gemaakt voor haar inschrijving. © Elodie Kint

Juliette is de nieuwe kinderburgemeester van Schouwen

ZIERIKZEE - Speechen vindt de nieuwe kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland nu al haar leukste taak. Juliëtte van de Giessen (11) uit Bruinisse staat te trappelen om te beginnen.


„Ik vind het heel erg bijzonder dat ik nu kinderburgemeester ben. Dat kan niet iedereen zeggen”, vertelt Juliëtte stralend. Ze werd woensdagmiddag gekozen door een jury, op basis van een presentatie en een in scène gezette toespraak. In totaal streden er acht kandidaten om de gekleurde ambtsketting, die Noa Dekkers uit Dreischor het afgelopen jaar heeft gedragen.


Juliëtte vindt het helemaal niet spannend om op de voorgrond te treden. „Ik ben echt iemand die graag in de belangstelling staat. Dat weet iedereen die mij kent”, zegt de groep-achter van CBS Op Dreef vol overtuiging. Ze kijkt daarom juist heel erg uit naar haar publieke optredens. „Speeches geven, of een evenement openen. Dat lijkt me heel erg leuk.”

Vakkenpakket

Daarnaast wil Julliëtte zich gaan inzetten voor de toekomst van jongeren in de gemeente. „Een heleboel kinderen weten nog niet wat ze later willen worden, maar moeten wel al in het derde jaar van de middelbare school een vakkenpakket kiezen. Daarom wil ik graag een dag organiseren waarop werkgevers, studieadviseurs en middelbare scholieren samenkomen. Zodat de leerlingen weten ‘als ik dit wil worden, moet ik dat kunnen’.” De jonge Bruse deed het idee op door haar broer. „Hij zit nu in zijn derde jaar en hij en zijn vrienden vinden het lastig om te kiezen.”

Juliëtte wordt donderdag officieel geïnstalleerd voor de raad. Ze komt voor het eerst in actie tijdens de intocht van Sinterklaas.

Volledig scherm
Juliëtte van de Giessen (11) uit Bruinisse is de nieuwe kinderburgemeester van Schouwen © Dirk-Jan Gjeltema