Joost Deurloo is wéér de allerbeste oestersteker in Bru

videoBRUINISSE - Jiehaa! De buit is binnen. Joost Deurloo (33) heeft maandagavond voor de vierde keer de kampioenstitel van het NK Oestersteken in Bruinisse binnengesleept. ,,Super”, reageert de chefkok van vis- en schelpdierenrestaurant Bru17. Al is hij ook niet bang om zijn titel een keertje te verliezen.

Volledig scherm
Winnaar Joost Deurloo in actie tijdens de voorrondes van het NK Oestersteken bij Brasserie de Vluchthaven in Bruinisse. Rechts Henri de Vos uit Oisterwijk. Hij werd derde. © Marieke Mandemaker

,,Ik zal mijn huid duur verkopen”, grijnst Deurloo voorafgaand aan de finale bij Brasserie de Vluchthaven in zijn dorp. ,,Maar als ik verlies, is het niet zo dat mijn jaar naar de gallemiezen is. Ik vind het gewoon leuk om mee te doen. En ik vind het vooral ook belangrijk om de kwaliteit van het oestersteken omhoog te brengen.”

Aardig bedrag

Wie in een restaurant oesters bestelt, telt daar een aardig bedrag voor neer. Logisch, zegt Deurloo: want oesters zijn (ze worden met korren opgevist, handmatig gesorteerd en open gestoken) een arbeidsintensief product. ,,Maar dan moeten ze wel goed zijn. Dus zonder gruis, niet doorgestoken enzovoorts.” En precies die kwaliteitseisen die hij als chefkok aan zijn oesters stelt, zijn ook de aspecten waar de jury strafpunten voor uit kan delen.

Watjes

De jury van het achtste NK oestersteken was niet uit watjes samengesteld. Met name chefkok Wouter Kik (kersverse eigenaar van restaurant Codium in Goes) toonde zich kritisch. ,,Het is zo’n mooi product. Dat moet je met respect behandelen.” De driekoppige jury oordeelde blind. Opgesloten in een grote wagen zagen zij alleen dienbladen met oesters en nummers voorbij komen. 

In totaal deden 12 kandidaten mee. De spannende eindstrijd bezorgde Jeroen Hoep (Bij Petit) uit Bruinisse en Henri de Vos (Chris Culinair) uit Oisterwijk respectievelijk een tweede en derde plaats. 

Volledig scherm
De oestermandjes tijdens het NK Oestersteken © Esme Soesman
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement