Volledig scherm
foto Lex de Meester

Jongeren Schouwen-Duiveland vaker bron van overlast

ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland heeft relatief meer probleemjongeren dan vergelijkbare omliggende gemeenten. Bekend was al dat het aantal kinderen dat rookt, alcohol drinkt en drugs gebruikt op het eiland groter is dan gemiddeld. Wanneer die spiegel naast gemeenten van vergelijkbare omvang zoals Goeree-Overflakkee, Sluis en Hulst wordt gehouden, steekt Schouwen-Duiveland er op meerdere onderdelen soms ver negatief boven uit.

Opvallend is in het onderzoek in opdracht van burgemeester en wethouders het grote aantal meldingen van overlast door jongeren. Op tienduizend inwoners waren dat er in 76,8. De noorderburen scoorden op dat front 45,4 meldingen, tegen 34,8 en 33,6 in de twee Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Daarbij moet worden aangetekend dat de gebruikte overlastcijfers uit 2014 zijn.

De meeste meldingen van jeugdoverlast op Schouwen-Duiveland komen uit Zierikzee (141), op afstand gevolgd door Burgh-Haamstede (27) en Renesse (25). Deze meldingen zijn meten tussen 1 januari 2015 en 18 maart 2016.

Het jongerenwerk SMWO en het jeugdpreventieoverleg maakt zich zorgen over de overlastgevende groepen. De ervaring wordt omgeschreven als heftiger in vergelijking met opgedane praktijk in Goes. Oudere jeugd haalt jongere kinderen binnen de groep, waardoor ze grotere kans lopen op jeugdige leeftijd in aanraking te komen met alcohol of drugs. Schouwen-Duiveland zou daarmee 'uniek' zijn.

Op aansporing van de PvdA-fractie zijn alle lopers in dit spel nog eens naast elkaar gezet en komt de gemeente met een 'uitvoeringsprogramma middelengebruik'. "Er is alle reden voor zorg en we stellen vast dat er, zeker in de preventieve sfeer, nog een schepje bovenop moet", zegt wethouder Cees van den Bos.

Daarbij wordt ook hoog ingezet op bewustwording van de (soft)drugs- en overlastproblematiek. "Ook bij het thuisfront", benadrukt de wethouder. Het uitvoeringsprogramma beoogt een betere samenwerking tussen gemeente, politie, jongerenwerk, verslavingszorg en het onderwijs. Mocht dat onvoldoende effect opleveren, dan moet er mogelijk extra geld worden uitgetrokken voor het preventiebeleid, aldus Van den Bos.