Volledig scherm
Een tiny house zoals die straks in Renesse komt te staan. © Zeeuwland

Jongeren in Bruinisse lopen warm voor tiny houses op oud voetbalveld

BRUINISSE - Geert van den Berg werkt in Goes, maar zou daar voor geen goud willen wonen. Bruinisse ís en blijft het, als 't aan hem ligt. ,,Als ik hier tenminste een beetje betaalbaar huis zou kunnen vinden. Dat is het lastige.”

De 22-jarige Bruënaar kan niet wachten tot de succesvolle proef met zogeheten tiny houses in Renesse ook in het vissersdorp wordt uitgerold. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad zette donderdag het sein op groen voor dat initiatief van CDA-fractievoorzitter Marleen van Kooten. Het oude voetbalveld van Bruinisse is volgens haar een prima plek om de moderne units neer te zetten. De huisjes zijn geschikt voor maximaal twee personen.

Geert woont nog bij zijn ouders. Zijn broer verkast naar een studio in Middelburg. Ook min of meer noodgedwongen, zegt Geert, ,,want als hij de keuze had gehad, weet ik zeker dat hij op Bru was gebleven". Het typeert volgens hem de mentaliteit van de Bruënaren. ,,We zijn nu eenmaal een dorpje dat graag bij elkaar blijft.”

Niks betaalbaars te vinden

Maar voor jongeren valt dat niet mee, ervaart Geert sinds hij goed een half jaar geleden zelf aan een zoektocht op de woningmarkt begon. ,,Voor een starter is er praktisch niks betaalbaars te vinden. Of je moet aan een opknapproject willen beginnen. Dat heeft een vriend van me nu gedaan. Maar dan nóg praat je al over een flink bedrag wat je maar even moet neertellen. En als je alleen bent, krijg je een veel lagere hypotheek.”

Huur is ook nauwelijks een optie in Bruinisse, merkt Geert. Tenzij je heel veel geduld hebt en lang genoeg ingeschreven staat om in aanmerking te komen voor dat ene huis dat bij je profiel past. ,,Dus als ze hier met die tiny houses gaan beginnen, heb ik zeker belangstelling. Maar dan moeten ze wel iets neerzetten wat ook echt bij Bruinisse past. Niet té klein en ook geen huizen op een trailer. Net als Renesse lijkt me prima.”

Behalve voor jongeren kunnen de tiny houses in Bruinisse ook een oplossing zijn voor arbeidsmigranten die in de omgeving op agrarische bedrijven werken, denkt Van Kooten. Hoewel ze donderdag ruime steun kreeg van de raad, was er wel wat scepsis of dit concept ook gaat werken voor Bruinisse.

Klein hokje 

,,Tiny houses zijn gericht op een hele specifieke doelgroep", verwees Petri d’Anjou (PvdA) naar milieubewuste jongeren. ,,Ik verbaas me er een beetje over dat dit nu wordt gezien als het middel tegen alle kwalen. Mensen die op zoek zijn naar een reguliere woning, moet je niet in zo’n klein hokje willen proppen.” Robbert Lievense (LSD): ,,Ik zie eerlijk gezegd geen Bruënaar in een tiny house zitten. Die gebruiken dat als hondenhok. Ze hebben daar écht meer aan vaste sociale huurwoningen.”