Volledig scherm
Een delegatie van de provincie bracht een bezoek aan natuurgebied Watergat II. © Esme Soesman

Je eigen haardhout hakken en sap persen: landgoed Watergat II is in de toekomst zelfvoorzienend

RENESSE - Het uitgestrekte natuurgebied Watergat II in Renesse moet op termijn een zelfvoorzienend landgoed worden. Waar mensen terecht kunnen om hun eigen fruitsap te maken, kachelhout te hakken of kruiden te plukken.

Dat de verkoop van stinzenplantbollen geen 'wereldinkomen' oplevert, snapt Renée Nijssen - haar familie is eigenaar van Watergat II - ook wel. Ze hoeven er ook niet rijk van te worden, zet ze de toekomstvisie uiteen. "Als het basisonderhoud van dit gebied op die manier maar te betalen is. We moeten proberen in de toekomst kostendekkend te zijn. Daar willen we naartoe, want subsidie wordt steeds minder."

Natuurwinst

Donderdag bracht een delegatie van de provincie een bezoek aan het gebied, waar - met 380.000 euro aan provinciale subsidie - sinds eind 2014 een groot natuurherstelproject gaande is. Bijzonder, lichten Peter Sinke van de provincie en Leon Boon van het betrokken ecologisch adviesbureau Ecoresult toe. Werd voorheen vooral gedeald met organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met Watergat werd opeens zaken met een particuliere grondeigenaar gedaan. Boon: "Het leuke daarvan is dat ook cultuurhistorische emotie meespeelt, terwijl er ondertussen wel veel natuurwinst wordt gemaakt."

Volledig scherm
Een delegatie van de provincie bracht een bezoek aan natuurgebied Watergat II. © Esme Soesman