Volledig scherm
© Wendy Wagenmakers

'Je denkt steeds: misschien spoelt-ie wel aan'

DEN OSSE - Zo druk als het zondag was boven de oever bij Den Osse, zo stil was het er maandag.

Akelig stil. Hoewel er passanten genoeg waren. Maar alle ogen waren gericht op het ijskoude water, waarin het levenloze lichaam van een vermiste duiker moest zijn.

Niet de eerste keer

Langs het muraltmuurtje wandelt een echtpaar. Zoals elke dag. Maar gister was het anders. "Je denkt toch steeds: misschien spoelt-ie wel aan. Het ergste is: het is niet de eerste keer dat we hier met dat gevoel lopen."

De man met de labrador, de mountainbiker die zijn remmen inknijpt; iedereen zegt hetzelfde: het gebeurt te vaak dat duikers worden vermist in de Grevelingen. "Ik snap het ook gewoon niet", zegt een man die met zijn boot in het haventje van Den Osse ligt. "Mensen die gaan skiën krijgen een lawinepieper mee. Zoiets moeten ze toch ook kunnen maken voor duikers? Of iets wat een vloeistof uitscheidt op het moment dat het misgaat. Of een bepaald lampje. Ze kunnen toch alles tegenwoordig?"

De diepte in

De Eindhovenaar en zijn echtgenote zijn vier dagen per week in Den Osse. "Het is nu al de derde of vierde keer dat we dit meemaken. Je denkt steeds: er ligt iemand in het water. Je gaat een stuk lopen, maar je weet dat je niets kunt doen."

Hij richt zijn verrekijker op de marineboot, die samen met de politieboot is komen aanvaren. Te zien is hoe mensen heen en weer lopen op het dek, een klein bootje in gereedheid brengen en duikpakken aantrekken. De voorbereiding is groot en duurt lang. "De vermiste ligt naar verwachting op een diepte van meer dan dertig meter", vertelt politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer later. "Dat is werk voor de marine. We ons uiterste best het stoffelijk overschot te bergen."

Volledig scherm
Het marineschip verderop op het water. © Wendy Wagenmakers