Dick Doeswijk bij Onder de Beuze, waar op de geblokte tegelvloer schaakstukken zijn gezet.
Volledig scherm
PREMIUM
Dick Doeswijk bij Onder de Beuze, waar op de geblokte tegelvloer schaakstukken zijn gezet. © Barbara Deurloo-Wolff, Picture Bar

Jaren ouder is Zierikzeeënaar Dick Doeswijk zijn passie voor schrijven nog altijd niet kwijt

ZIERIKZEE - Polly is dood was de titel van het eerste schrijfsel van Dick Doeswijk uit Zierikzee. Tien jaar was hij toen. Nu is hij 72. Hoewel Doeswijk in de tussentijd niet stil zat, bleef één ding hetzelfde: zijn liefde voor schrijven. Met ‘t Groninger Gambiet brengt hij een tweede misdaadboek uit. 

Polly was Doeswijks hond. Zo eentje waar hij bij in de mand sliep en waar hij diep verdriet van had toen ze overleed. Zelf zat hij destijds thuis. Getroffen door een kolossale griepgolf, de A-griep, die de wereld  teisterde. Hij schreef een verhaal over de dood van zijn hond voor zijn zelfbedachte buurtkrantje De Kabelaar.  Met eindeloos geduld (‘Ik had alle tijd’) stempelde hij veertig keer de titel van zijn verhaal op papier. Die zee aan vrije tijd verdween toen hij werkte, maar die schrijflust raakte Doeswijk nooit meer kwijt. ,,En het is niet alleen het schrijven. Het is dat hele proces van creatief bezig zijn, dat ik leuk vind. De cover vind ik net zo belangrijk, misschien nóg wel belangrijker, dan de inhoud.”