Volledig scherm
In de Jan Wouter van den Doelschool staan wel mini-bibliotheken. © Wendy Wagenmakers

Jan Wouter van den Doelschool wil dé leesschool van Schouwen-Duiveland worden

ZIERIKZEE - Wie door de gang loopt van de Jan Wouter van den Doelschool, passeert niet één mini-bibliotheek, maar wel vier. Met een letterwinkel, een letteratelier en chillkussens om lekker in te lezen.

Leerlingen van de christelijke school in Poortambacht, de grootste wijk van Zierikzee, moeten wel dol zijn op lezen. En als ze dat niet al zijn, dan worden ze het wel, want als het aan interim-directeur Wim Kostense ligt, wordt zijn school dé leesschool van Schouwen-Duiveland.

Dat is nodig ook, want op de school zitten veel kinderen met een achterstand in de woordenschat, merkte Kostense toen er hij in augustus aan de slag ging. ,,Terwijl de cito-score hier al in groep 3 boven het landelijk gemiddelde zit. Aan het intellect van de kinderen ligt het dus niet. We moeten dus met de kinderen gaan lezen, en wel zo snel mogelijk."

Kostense, die na dertig jaar directeur te zijn geweest van een basisschool in Barendrecht en tijdens zijn pensionering een nieuw leven is begonnen als professioneel interimmer, heeft op een rijtje gezet wat er op de Jan Wouter van den Doelschool al wordt gedaan met letters. De lijst is eindeloos. Zo beginnen de leerlingen de dag met een kwartier stillezen, lezen kinderen uit de hogere groepen de kleintjes voor en zijn er voorleeswedstrijden. Om maar iets te noemen. 

Binnen het team bestaat grote belangstelling voor lezen, vertelt Kostense. Dat komt goed uit, want hij is nog veel meer van plan. ,,We willen een biebouder, een leesconsulent en voor kinderen die niet van lezen houden, willen we stripboeken gaan aanschaffen. Want ook dat zijn boeken."

Woensdag het hele verhaal in de PZC.