Volledig scherm
Jan Peter Balkenende, opvallend relaxed in zijn bijna cabareteske rol tijdens de WrX Road Show op de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. © Ernesta Verburg

Jan Peter Balkenende: als Schouwen-Duiveland succesvol wil zijn, moet het innoveren

ZIERIKZEE - Geen bedrijven, geen jongeren. Geen jongeren, geen onderwijs. Geen onderwijs, geen werknemers. Om die neerwaartse spiraal op Schouwen-Duiveland te voorkomen hebben ondernemers, scholen en de gemeente gisteravond afgesproken om te gaan samenwerken. Jan Peter Balkenende was erbij.

Om zo veel mogelijk jonge mensen op het eiland te houden, hebben ze uitdaging nodig. Onderwijs om zich te ontplooien, een arbeidsmarkt die talenten bindt, een economie waarin wordt geïnnoveerd en de mogelijkheid om te blijven leren. Onder die intentie hebben Ondernemerskring Schouwen-Duiveland, de gemeente, HZ University of Applied Sciences, Scalda en Pontes Pieter Zeeman gisteravond in de aula van de Pieter Zeeman hun handtekening gezet.

Voormalig premier Jan Peter Balkenende (,,Eens een Zeeuw, altijd een Zeeuw"), die als voorzitter van de commissie structuurversterking en werkgelegenheid honderd miljoen naar Zeeland haalde, pikte daar als key note speaker één woord uit: innovatie. ,,Ik heb geleerd dat één van de voorwaarden voor een succesvol land is dat ze innovatief moeten zijn. Een samenleving is sterker bij een vitale arbeidsmarkt. Dat is ook hier nodig.”

Na afloop ging Balkenende met toehoorders op de foto. Eén van hen was Ricardo Molendijk (17) uit Ellemeet, die dagelijks uren in de bus zit om naar het Scalda in Vlissingen te gaan. ,,Ik heb een eigen bureau in webdesign, met studenten in dienst die anders zouden vakkenvullen bij de plaatselijke supermarkt. Ik wil graag op Schouwen-Duiveland blijven werken en wonen, maar dan moet er wel meer werk komen. Balkenende heeft gelijk: dit eiland kan wel wat innovatie gebruiken.”

Volledig scherm
Na afloop van zijn praatje ging Jan Peter Balkenende op de foto met onder meer Ricardo Molendijk. © Dennis Molendijk
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement