Volledig scherm
De Krammersluis in Bruinisse. © Pieter van der Laan

Jachtensluis Krammer niet veilig genoeg voor binnenvaart

BRUINISSE - Binnenvaartschepen mogen geen gebruik meer maken van de jachtensluis in de Krammer. De draagconstuctie van de remmingswerken en de steigers schiet tekort voor de vrachtvaart.

Daardoor kan de veiligheid niet worden gegarandeerd, aldus minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur).

De jachtensluis is gebouwd en bedoeld voor de recreatievaart. Vrachtschepen mogen daar in principe niet doorheen. Dat verbod is 16 september nog eens expliciet bekrachtigd en heeft geleid tot Kamervragen van VVD en PvdA. De fractiewoordvoerders kaartten het grote oponthoud aan dat sinds de invoering van de maatregel voor de sluizen is ontstaan. Die vertraging werd mede in de hand gewerkt door onderhoud aan de sluisdeuren voor de duwvaart. De deurenwissel is inmiddels achter de rug en daarmee is ook het grootste knelpunt opgelost, aldus de minister.

In haar schriftelijk antwoord op de vragen van VVD en PvdA geeft Schultz ook aan dat de Middensluis in Terneuzen in de weekeinden buiten bedrijf blijft. Het scheepvaartaanbod is volgens Rijkswaterstaat te gering om de sluis permanent te bedienen, 'tenzij er sprake is van (dreigende) onacceptabele wachttijden'.