Volledig scherm
Molenaar Jeroen van Dijke. © Marieke Mandemaker

Inzet Schouwse molenaar Jeroen van Dijke beloond met onderscheiding

ELKERZEE - Molenaar Jeroen van Dijke uit Zierikzee is vrijdagavond onderscheiden met de Scherphamer. Dat is een prijs die vereniging De Zeeuwse Molen jaarlijks uitreikt aan een persoon of instelling die zich inzet voor de molens in Zeeland.

Van Dijke, die vrijwillig molenaar is in Moriaanshoofd, Zierikzee, Brouwershaven en Middelburg, kreeg de onderscheiding vrijdagavond tijdens de najaarsvergadering van de vereniging. Een scherphamer wordt in de korenmolen gebruikt om de maalstenen opnieuw scherp te maken.

Niet alleen is Van Dijke molenaar. Hij werkt bij de Monumentenwacht van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. ,,Daardoor controleert hij een groot deel van de molens in Zeeland", legt bestuurslid Corneel Droogers van de vereniging uit. ,,Ook is Jeroen betrokken bij de opleiding voor vrijwillig molenaar in Zeeland. Mede door zijn werk kan hij de molenaars in opleiding veel bijbrengen op het gebied van klein onderhoud aan molens. Daarnaast is hij, door zijn brede molenkennis, een vraagbaak voor velen. Ook buiten de provincie."