Renesse
Volledig scherm
Renesse © Willem Staat

Inwoners Renesse mogen zelf maaien en snoeien op openbare plekken

RENESSE - Bewoners uit Renesse gaan zelf bermen maaien, heggen snoeien en onkruid aanpakken in openbare ruimtes. De gemeente heeft ingestemd met deze Right to Challenge. Sirjansland volgt, daar wordt het budget er voor overgeheveld naar de dorpsraad.

Bij een Right to Challenge nemen bewoners taken van de gemeente over wanneer ze dat denken slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Stichting Belang Duinzoom mag nu het onderhoud van de buitenruimte op het bedrijventerrein Duinzoom zelf gaan uitvoeren. Het gaat om de volgende taken: het maaien van bermen, snoeien van hagen, onkruidbestrijding, snoeien van overhangend groen aan de singel, het boomonderhoud op de laan en zwerfvuil opruimen.

Ook plannen in Sirjansland

Renesse heeft hiermee de eerste Right to Challenge op het eiland die in uitvoering gaat. In Sirjansland zijn de plannen van bewoners om zelf de buitenruimte bij te houden ook in een vergevorderd stadium. Daar is het plan het begin van de Lageweg, bij de vuilcontainers, en het Sirse Bosje op te knappen. In overleg met Staatsbosbeheer zijn vrijwilligers al begonnen met het onderhoud van dit bos. Met de gemeente worden afspraken gemaakt over het vervangen van het hekwerk en de plaatsing van de vuilcontainers.

De huidige uitvoerder, Groenonderhoud Prop, draagt de onderhoudstaken over aan Stichting Belang Duinzoom en is door de gemeente op de hoogte gesteld. De gemeente houdt wel ieder jaar een aantal steekproeven om de kwaliteit van het onderhoud door bewoners vast te stellen. De verwachting is dat in Sirjansland, na ondertekening van de overeenkomst, ook snel de uitvoering van de Right to Challenge kan beginnen.

  1. Brogum doet het nu anders: vakken tekenen op de dansvloer, dat werkt niet
    PREMIUM

    Brogum doet het nu anders: vakken tekenen op de dansvloer, dat werkt niet

    ZIERIKZEE - Nooit meer even hé-le-máál uit je dak gaan bij een concert, dansen tot de laatste zweetdruppel. Nooit meer fluiten en scanderen om een toegift. Het ‘nieuwe normaal’ noopt Brogum te zoeken naar wat wél kan binnen de 1,5 metersamenleving en drijft het Zierikzeese poppodium in de armen van de livestream. Met succes, ziet bestuursvoorzitter en drummer Swen Blikman. ,,Er gebeurt nu vaker dan voorheen iets bij Brogum én we trekken gemiddeld ook nog eens meer bezoekers.”