In Haamstede worden échte piloten gekweekt: de zweefvliegers worden niet zenuwachtig van een beetje wind
VIDEONIEUW-HAAMSTEDE - Wil je écht leren vliegen, dan moet je naar Nieuw-Haamstede. Alle weersomstandigheden maak je daar wel een keer mee, zegt bestuurslid Jan Cullens. ,,Harde wind vinden we hier normaal.” Het is zaterdag de eerste dag van het seizoen voor de zweefvliegers van Vliegclub Haamstede.
Delen per e-mail
Binnen drie seconden van nul naar honderd: ,,Alsof je gelanceerd wordt van een vliegdekschip", zegt bestuurslid Jan Cullens. Alleen gaat het hier geruisloos, want de vliegtuigen hebben geen motor. Ze worden om op te kunnen stijgen voortgetrokken door een lier. Tegen de wind in, want dan wordt het toestel opgetild door de snelheid.
De lucht in, dat is waar alle leden - letterlijk uit alle vliegrichtingen - die zaterdagochtend rond half tien verzamelen tussen de hangars met kriebels in hun buik op wachten. Tijd is overigens wel heilig bij deze club. Kom je te laat, dan sta je voor een gesloten slagboom. Dat heeft een praktische reden: je moet namelijk dwars over het vliegveld oversteken om bij de clubgebouwen te komen. En zodra de vliegers van start gaan, willen ze geen auto of ander obstakel tegenkomen.
Thermiek
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vrijwilligers in de bloemen vanwege jarig Watersnoodmuseum
OUWERKERK – Het Watersnoodmuseum kan niet zonder ze; de 135 vrijwilligers vormen het fundament onder het museum in Ouwerkerk. Corry Slager, Dick Sies en Jaap Schoof zijn al jarenlang deel van het team. Op donderdag 1 april kregen zij en de andere vrijwilligers tulpen als dank voor hun inzet. -
Ken jij iemand op Schouwen-Duiveland die een beetje extra aandacht verdient? Meld hem of haar aan!
ZIERIKZEE - Op wie bent u ontzettend trots? Wie zet zich altijd in voor het welzijn in jouw stad of dorp? Wie trekt altijd zonder morren de lijnen van het voetbalveld, wie zorgt voor zijn ernstig zieke oma en wie is stiekem de ongekroonde burgemeester van het dorp? Die mensen zoeken wij voor de nieuwe rubriek De Gouwe van Schouwen! -
PREMIUM
We lopen massaal de blaren onder onze voeten, zelfs met collega’s van het werk
ZIERIKZEE - Wie doet het niet? Wandelen onder werktijd. Sinds corona de kop opstak, lopen we massaal de blaren onder onze voeten. De wandelapps en stappentellers zijn niet aan te slepen. Met het Zeeuwse ‘DeWegNaar.com’ loop je heel Europa door. -
PREMIUMvideo
Na bijna halve eeuw komt er een einde aan de Stoomerette: ‘Vroeger had iedereen nog zondagse kleren waar je zuinig op was’
ZIERIKZEE - Na bijna een halve eeuw verdwijnt de stomerij uit het straatbeeld van Zierikzee. Met daarvan 42 jaar zelf in de benen, vindt eigenaresse Karla Feleus (60) het welletjes geweest. Het werk wordt haar te zwaar, dus was ze al aan het afbouwen. Maar nu een dure reinigingsmachine het ook nog eens heeft begeven, komt de sluiting versneld in beeld. Op 1 mei draait Karla de deur van Stoomerette de Toren definitief op slot en wordt het pand verkocht. -
PREMIUMVIDEO
Buitenles heeft nog een wereld te winnen in Zeeland
KERKWERVE - Lang niet alle Zeeuwse basisscholen deden dinsdag mee met Buitenlesdag: ongeveer veertig procent. Maar waar dat wél gebeurde kon dat rekenen op enthousiasme bij de kinderen én leraren. ,,Het leren krijgt er een oppepper van."
-
Bibliotheek leest online voor aan peuters
Bibliotheek Oosterschelde houdt op woensdag 14 april en vrijdag 16 april online voorleesmomentjes voor peuters. -
PREMIUM
Scouts Schouwen-Duiveland vieren samenwerking met rooksignalen
ZIERIKZEE - Aan het aantal leden ligt het niet. De scouting draait, óók landelijk, als een tierelier. Toch slaan de vier scoutinggroepen op Schouwen-Duiveland de handen ineen. Met rooksignalen wordt zaterdag de nieuwe samenwerking symbolisch bekrachtigd -
PREMIUMZeeuws eten
Eerst maakte Cees Zeeuwse gin, nu is er ook rum. Met karamel-zeezout
Na het succes van de SchoDu gin kwam Cees Snijders uit Burgh-Haamstede onlangs met een eigen Zeeuwse rum op de markt. ,,Twee jaar geleden begon ik met het ontwikkelen van een eigen gin, vooral omdat ik zelf erg van gin houd en in het buitenland altijd op zoek ga naar lekkere en authentieke streekproducten.”