Imker Winny de Ruiter teelt bijenkoninginnen
Winny de Ruiter uit Noordgouwe is imker, maar niet zomaar één. Ze teelt koninginnen. Om bijen te veredelen.
Al jaren is Winny de Ruiter onder de indruk van de efficiëntie waarmee een bijenkoningin haar volk aanstuurt en welke taken haar werksterbijen uitvoeren. Vier jaar geleden is ze gestart met imkeren en deze zomer is ze begonnen met koninginnenteelt. Dat komt aan op timing en een dosis geluk. Afgelopen maand was het prachtige zonnige weer een gunstige factor.
Nou ja, geluk? Eigenlijk heb je de medewerking van het bestaande bijenvolk nodig. Accepteren ze het larfje van de nieuwe koningin van een ander ras dat je wilt kweken niet, dan laten ze het verhongeren. Winny geeft toe: ,,Het is een gegeven dat ze liever nakomelingen van hun eigen volk nemen, dus je moet op tijd de juiste handeling verrichten. Bijen hebben een vaste cyclus in hun bestaan. Koninginnen hebben 16 dagen nodig voor hun ontwikkeling, werksters 21 dagen en darren 24."
Winny heeft thuis nu kasten staan met de huis-tuin-en-keuken-honingbij, de Apis mellifera . ,,Ik heb geconstateerd dat mijn kinderen, mijn man en ik een tot twee dagen uit de buurt moeten blijven als ik handelingen heb verricht in de bijenkast. Mijn man kan dan niet in de moestuin werken en mijn kinderen moeten dan even niet achterin de tuin komen als ze spelen. Ik streef naar een veiliger klimaat en wil graag dat mijn gezin geen last ondervindt van mijn hobby, bijenhouden, maar juist het nut ervan ervaren."
Ze kreeg van een Brabantse imker, waarvan ze een lezing over koninginnenteelt bijwoonde, tien larfjes - ,,Volwassen koninginnen waren uitverkocht" - van de Carnicabij mee naar huis. ,,Als je bijen gaat veredelen, kun je selecteren op eigenschappen die jij als imker prettig vindt. Je gaat selecteren op zachtaardigheid, goede haaldrift (want je wil een goede honingopbrengst), een goede raatzit (dat bijen rustig op de raat blijven zitten als jij handelingen in de kast verricht) en zwermtraagheid. Dat laatste betekent dat ze niet gaan zwermen, maar in het volk blijven." Die eigenschappen heeft de Carnica volgens Winny en daarom is ze aan de koninginnenteelt met dit ras begonnen. Ze hoopt over een paar jaar zonder imkerpak in de bijenkast te kunnen werken.
Overigens is de Carnicabij een stuk prijziger dan de gewone honingbij, zegt Winny. Daarom is ze niet meteen begonnen met het 'luxe' ras. ,,Ik wilde eerst maar eens het imkervak leren met een gewone bij."
Ik wilde eerst maar eens het imkervak leren met een gewone bij
Ze kreeg op 12 juni de Carnicalarfjes van vier dagen oud en op 24 juni, 16 dagen later, had ze volwassen koninginnen. Het koninginnenteeltseizoen loopt van mei tot half juli, dat is de meest energieke periode in een bijenleven.
Het is de bedoeling dat haar Apis mellifera-bijen de Carnicakoninginnen gaan bevruchten en dat daaruit een kruising Mellifera-Carnica komt. Normaal regelen bijen zelf alle stadia van larve tot koningin, maar omdat Winny een koningin uit een ander volk aan haar bestaande volk wil toevoegen, is menselijke interventie nodig. Er kan maar een koningin per bijenvolk bestaan en daarom worden de nieuwe koninginnen van elkaar afgeschermd in zogeheten arrestkooitjes. Anders doden ze elkaar. De oude koningin neemt meestal 'de benen' als er een nieuwe koningin is geboren. Ze roept dan een deel van het bijenvolk bijeen en vlucht dan letterlijk voor haar leven. Omdat de nieuwe koninginnen door Winny worden overgeplaatst, is dit niet nodig. Tenzij haar 'oude' bijen zelf weer een koningin opkweken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Straf voor roerganger (57) van Bruinisser mosselkotter die aanvaring veroorzaakte: ‘Het is mijn schuld dat het misging’
Soms moet je vooral je zegeningen tellen. En dat doet een 57-jarige man uit Goeree-Overflakkee dan ook als hij wordt veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur omdat hij met mosselkotter BRU-14 een aanvaring veroorzaakte op het drukbevaren Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Hij klopt het vooral af dat er geen gewonden vielen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Oekraïense vluchtelingen zijn welkom in het oude duikhotel. Maar wat gebeurt er daarna?
Inwoners van Scharendijke hoeven niet bang te zijn dat duikhotel De Kabbelaar bij de jachthaven een asielzoekerscentrum wordt. Het pand is er niet geschikt voor. En het ligt op de verkeerde plek. Wel komen er vanaf medio februari vijftig mensen uit Oekraïne te wonen. Vooralsnog tot 4 maart 2024. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUM
Anne en Jennifer nodigen jongeren uit voor filmavond: gratis naar de Tatta’s of Avatar
De allereerste keer dat zij naar de bioscoop ging? Daar moet Anne Rietdijk (12) even heel diep over nadenken. ,,Dat was denk ik naar de film van ‘Pieter Konijn’, met mijn broertje. Hij vond het een beetje eng en dus moest ik mee.’’ Jennifer Steenis (13) glimlacht en zegt: ,,Bij mij was dat ‘De Grote Slijmfilm’, geloof ik.’’ -
-
-
Karter Ruben Boutens uit Middelburg derde in Engeland
De Middelburger Ruben Boutens (30) heeft in het Engelse Milton Keynes beslag gelegd op de derde plaats tijdens het British Rental Kart Championship, het eerste grote indoor karttoernooi van 2023. -
PREMIUM
‘Na zestig jaar konden we onze redders bedanken’
Tot en met 1 februari besteden we elke dag aandacht aan de Watersnoodramp, die zeventig jaar geleden plaatsvond. We doen dat aan de hand van enkele thema’s. Vandaag: de herinneringen van onze lezers, deel 3. De verhalen uit deel 1 en deel 2, die de vorige weken zijn gepubliceerd, zijn hier en hier terug te vinden.