Volledig scherm
Travestie: Een dansend paar. De man draagt een vrouwenpet, sluier en jas en de vrouw draagt de man's pet en jas. De kat braakt. © Adriaen van de Venne. 1620-1626 (circa). Collectie: British Museum

Ilja Mostert licht travestieten door de eeuwen heen uit gemeente-archief Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE -Mannen die als vrouw verkleed gaan en andersom; het is iets van alle tijden, vond Ilja Mostert in het gemeente-archief van Schouwen-Duiveland. Al werd dergelijk gedrag vroeger in het geheel niet getolereerd en riskeerde je strafvervolging.

Onder de noemer ‘Van travestiet tot toverkol, Schouwse vrouwen over de schreef’ geeft Mostert 23 oktober in het Stadhuismuseum een inkijkje in de wereld van toen. De archiefmedewerker gaat in op de motieven, publieke opinie, straffen en volksliedjes over vrouwen in manskleren.

Mostert neemt onder andere de in Brouwershaven geboren Barbara Adriaens als voorbeeld. Zij werd in 1632 in Amsterdam veroordeeld, omdat ze zich had voorgedaan als man. In die hoedanigheid trouwde Barbara zelfs een jonge vrouw, Hilletje Jans. Barbara werd verbannen uit Amsterdam. Toch werd ze enkele jaren later in Groningen voor eenzelfde vergrijp opnieuw veroordeeld. Naast de gevallen van travestie haalt Mostert ook nog een aantal heksen en (zelf)moordenaressen voor het voetlicht.

De lezing kost 4,50 euro en begint om 19.30 uur.