Volledig scherm
© Dirk-Jan Gjeltema

Huurders Zeeuwland houden beloofde korting zelf in

ZIERIKZEE - Circa vijftig van de zesduizend huurders van woningcorporatie Zeeuwland hebben deze maand expres te weinig huur betaald. Ze hebben 170 euro ingehouden, omdat hen dit bedrag begin juli als korting was beloofd. Twee weken later verbood de Autoriteit Woningcorporaties deze schenking.

,,Van die vijftig hebben verschillende mensen al aangegeven dat ze willen bijbetalen", licht Zeeuwlandmanager Alex van den Dries toe. ,,Anderen hebben om een betalingsregeling gevraagd." Van den Dries begrijpt dat 170 euro voor velen een aardig extraatje was in vakantietijd. ,,We zullen er dan ook coulant mee omgaan. Maar als straks definitief blijkt dat we geen schenking mochten doen, dan zal het toch betaald moeten worden."

Minister Ronald Plasterk verbood Zeeuwland maandag de schenking, omdat die in strijd is met de Woningwet. ,,Dat is geen eigen standpunt van de minister hoor," relativeert Zeeuwland-directeur Marco van der Wel. ,,Hij bevestigt alleen wat de Autoriteit in juli al heeft gezegd. En wij gaan daar tegen in beroep. We verwachten de kwestie in september of oktober aan de rechter voor te leggen."

Door de recente fusie van Zeeuwland met Woonburg  wordt jaarlijks een miljoen euro bespaard. In het fusiecontract staat dat dit voordeel naar de huurders moet. Zeeuwland wilde het - zo kort na de fusie - ineens overmaken maar dat mag niet. De corporatie mag er wel toekomstige huurverhogingen mee matigen of zonnepanelen mee op de huizen leggen zonder daarvoor de huur te verhogen.