Volledig scherm
© Thinkstock

Huisarts Dorrestein uit ambt gezet na overlijden patiënt

BRUINISSE - De Bruse huisarts Arnold Dorrestein staat sinds vorige week op ‘de zwarte lijst’. Eén van zijn patiënten is in april 2015 overleden, nadat de arts niet inzag dat de patiënt ernstig was uitgedroogd en meteen naar het ziekenhuis had gemoeten. Hij is met onmiddellijke ingang geschorst door het tuchtcollege.

Dorrestein sloot in augustus al de deuren van zijn eigen praktijk, maar was tot vorige week nog steeds actief als waarnemend huisarts. Dat is volgens het tuchtcollege om meerdere redenen niet meer verantwoord. Zijn naam is doorgestreept in het BIG-register, waar erkende artsen in zijn opgenomen.

Diabetespatiënt

De uitspraak is gedaan na een klacht over een consult dat vorig jaar in april plaatsvond. Een diabetespatiënt kwam met meerdere klachten in het weekend via de huisartsenpost terecht bij Dorrestein. Ze had eerder die week van haar eigen huisarts metformine voorgeschreven gekregen, een middel dat de bloedglucose verlaagt en wordt gebruikt bij suikerziekte. Toen ze dat één dag gebruikte, begon ze met overgeven. Ze was vermoeid en had enorme dorst, ondanks dat ze veel dronk.

Geen informatie

Dorrestein kende de patiënte niet en had geen informatie over haar uit het centrale informatiesysteem. De partner van de patiënt vertelde hem dat haar bloedsuiker te hoog was, net als de glucosewaarde van haar bloed. Daarnaast werd hem verteld welk medicijn de patiënte gebruikte en dat ze al 24 uur onophoudelijk braakte. Dorrestein heeft op basis daarvan de buik onderzocht, maar heeft de glucosewaarde niet bepaald en heeft ook de bloeddruk en temperatuur van de patiënte niet gemeten. Hij heeft haar uiteindelijk wel zetpillen meegegeven tegen het braken en de misselijkheid. Die avond is de patiënte overleden door te hoge glucosewaarde van haar bloed en uitdroging door het aanhoudende braken.

Kritisch vermogen

De tuchtcommissie stelt dat Dorrestein slordig en ontoereikend heeft gefunctioneerd. Bovendien heeft hij tijdens de zitting ook niet laten merken dat hij een kritisch vermogen heeft om te reflecteren op zijn eigen doen en handelen. Sterker nog, hij heeft duidelijk gezegd dat hij de protocollen voor huisartsen weinig zinvol vindt. Zo’n houding kan volgens het tuchtcollege fatale gevolgen hebben en daar is deze zaak een voorbeeld van.

Daarom heeft het tuchtcollege de klacht van de nabestaande als gegrond verklaard. In de beslissing om Dorrestein per direct te verbieden nog te werken als huisarts, weegt ook mee dat hij al eerder onder toezicht is gesteld op de huisartsenpost én al eens een waarschuwing heeft gekregen van het tuchtcollege wegens tekortschieten in de zorg – ook toen ging het om onvoldoende onderzoek.

Dorrestein kan nog in hoger beroep gaan, maar mag in afwachting van een eventuele nieuwe uitspraak al niet meer werken.

Lees het hele verhaal in de PZC van vrijdag 6 mei.