Volledig scherm
Jo van de Vaate bij de voordeur van het huis in Scharendijke waar ze met veel plezier woont © Marieke Mandemaker

Honderdjarige Jo van de Vaate geniet nog altijd van een kamer vol volk

SCHARENDIJKE - Je zal 100 jaar zijn en nog steeds van een kamer propvol mensen kunnen genieten. Jo van de Vaate uit Scharendijke kan dat opperbest. Het lukt haar zelfs om al die mensen aan het lachen te krijgen. 

Dat gebeurt als ze burgemeester Gerard Rabelink, die woensdag bij nóg een 100-jarige dame op visite gaat, vraagt of hij nu soms naar ‘dat andere vrouwtje’ toe moet. Mevrouw Van de Vaate, kwieke tred en ondeugende ogen, vindt al het feestgewoel om haar heen gewéldig. ,,Alleen als iedereen weer weg is, moet ik even wennen.”

Lange, zwarte kousen

Niet dat de in Moriaanshoofd geboren en getogen Jo (meisjesnaam Matthijse) zich ooit verveelt. ,,Ik doe veel puzzelen op een dag. In zo'n groot boek.” Vroeger breide ze ook veel. Lange zwarte kousen voor haar pa en later truien voor de kinderen. ,,Maar nu koopt iedereen alles, dus dat heeft niet meer zoveel zin.” 

Is het een beetje weer dan wandelt ze met haar rollator door het dorp. Van haar familie (dochters Els en Anneke, zoon Cees, schoonkinderen én heel veel klein- en achterkleinkinderen) heeft ze voor haar verjaardag een gloednieuwe rollator gehad. ,,Nu moet het alleen nog wat lekkerder weer worden.” 

Pee mee juun

Hoe ze zo fit de 100 heeft gehaald? De eeuweling heeft géén idee. Aan een bepaald dieet ligt het in ieder geval niet. Noem iets en ze kan er van genieten. Pee mee juun, zuurkool met woste maar ook babi pangang van de Chinees. ,,En als wij komen wil ze altijd patat", vertelt een kleindochter. ,,Ze kan zelf trouwens de lekkerste erwtensoep maken van iedereen", vertelt dochter Anneke. ,,Die maakt ze nu niet meer hoor, maar daar bleef je lepel rechtop in staan.” 

  1. Schouwen-Duiveland ruilt oude grafsteen in voor zoeksysteem via internet
    PREMIUM

    Schou­wen-Duiveland ruilt oude grafsteen in voor zoeksys­teem via internet

    ZIERIKZEE - Ruim duizend handtekeningen haalde Adri Moelijker op tegen het weghalen van oude grafstenen door de gemeente. Het haalde niets uit. Maar ook het compromis van een aantal raadsfracties om dan op z'n minst de namen van die overledenen te verzamelen in een digitale zuil op de begraafplaatsen, sterft nu een stille dood. Dat wordt burgemeester en wethouders evengoed te duur, laten ze de raad weten.