Volledig scherm
Adri Vane (links) en Jan Jumelet stonden aan de weg van het Visserijmuseum in Bruinisse. foto Dirk-Jan Gjeltema

'Hier in Visserijmuseum Bru is altijd wel wat te doen'

BRUINISSE - Bru zonder visserijmuseum, dat kon niet in de ogen van wijlen Stoffel Jumelet, destijds wethouder. Adri Vane (87) en Jan Jumelet (85) hoorden bij de groep mensen die de wens van 'Lange Stoffel', zoals Jumelet in de volksmond genoemd werd, vervulden.

Veertig jaar geleden stonden zij aan de wieg van het Visserijmuseum.

Vane weet nog precies hoe het voor hem allemaal begon met het visserijmuseum. "Ik fietste door Bru en ik werd aangeroepen door Levien de Waal. Of ik er wat voor voelde om een visserijmuseum op te zetten in Bru. En dat keek me wel wat."

Niet veel later kwam Jan Jumelet de gelederen versterken. Wijlen burgemeester Theo Hekman en Bas de Groot completeerden het bestuur.

Vane en Jumelet hebben samen heel wat werk verzet om het Visserijmuseum te maken tot wat het nu is. Vane: "Ik loop elke dag wel even binnen en er is hier in het Visserijmuseum altijd wel wat te doen."

Hetzelfde geldt voor Jumelet die niet alleen bestuurslid is, maar ook suppoost. De oud-mosselvisser vertelt bezoekers van het museum met graagte alles wat hij weet over mosselvisserij. "En je kunt het hier ook allemaal laten zien hé, zowel de traditionele manier van mosselvissen als de moderne hangcultures", aldus Jumelet, ondertussen wijzend op een schaalmodel van hangcultures. "Dat maakt het makkelijker om het allemaal uit te leggen."

Het Visserijmuseum was eerst in een voormalige kleuterschool gevestigd. Dat gebouw werd gedeeld met bibliotheek De Zaete en het inmiddels ter ziele gegane oorlogsmuseum. De museale voorwerpen voor het visserijmuseum werden, weten Vane en Jumelet, van alle kanten aangedragen.

Vane: "Er zijn nogal wat loodsen in Bru waar spullen opgeslagen lagen. Gelukkig hebben de meeste oude spulletjes de ramp van '53 overleefd. Veel van wat we hier aan mosselattributen hebben komt van Jewannes van den Berg."

De speurtocht naar alles wat met de mosselcultuur te maken heeft leverde een fraaie verzameling op, met onder meer een aantal fraaie schaalmodellen van mosselschepen. Een deel is van de hand van Adri Vane. "Ik ben altijd bezig geweest met modelbouw. Van kinds af aan."

Het Bruse Visserijmuseum is nu in het pand naast de Oudheidkamer aan de Oudestraat, vlakbij de Bruse vissershaven gevestigd. Vane: "Ja, we moesten uit de oude kleuterschool en toen konden we hier terecht."

Visserijmuseum en Oudheidkamer kunnen rekenen op brede steun in Bru. Een kleine dertig vrijwilligers houden de Bruse musea draaiende. Jumelet: "Het is echt iets van Bruinisse. En het is hier altijd gezellig."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement