Het Verdronken Dorp van Schouwen-Duiveland: ‘Dit is echt véél leuker dan Ganzenbord!’

VideoZIERIKZEE - ,,Hoe heet het bed waar men vroeger in sliep”, leest Aaron Lagendijk voor. Lucas Schot denkt diep na. ,,Een spijkerbed?” ,,Nee, een bedstee.” Het lijkt op Ganzenbord, maar dan met Triviant-achtige vragen. Stapje voor stapje loop je langs de ‘schatkamers van het eiland’ en krijgen de spelers wat mee van de geschiedenis van Schouwen-Duiveland. 

Met Het Verdronken Dorp hebben de 21 basisscholen op Schouwen-Duiveland sinds dinsdag een uniek bordspel in huis. Speciaal gemaakt voor en gedeeltelijk ook dóór de basisscholieren zelf. Een groot aantal vragen en antwoorden is door de kinderen bedacht. De pionnen zijn vervangen door oude Zeeuwse knopen. En wie als eerste de Plompe Toren bereikt, is de winnaar.

In het kader van het project Doe-Us bezochten de leerlingen van de groepen 7/8 het afgelopen najaar verschillende musea op het eiland. Daar gingen ze aan de slag met het verhaal dat die musea vertellen over de streekgeschiedenis. Bolussen bakken in Brusea, zagen en timmeren in de Zierikzeese Stads- en Commerciewerf, vlas weven in Goemanszorg. Terug op school bedachten de kinderen de vragen en antwoorden bij wat ze hadden gezien en beleefd, vertelt Heleen van der Linde van de samenwerkende musea (VMSD) over de opzet.