Het spookhuis van Oosterland komt opnieuw tot leven: ‘Ergens in de tuin ligt nog het paard van de dokter’

OOSTERLAND - Het is bijna meer niet te zien door alle bomen en vandalen hebben er weinig van heel gelaten, maar het staat er nog echt: Schuttershof, beter bekend als het spookhuis van Oosterland. Filmmaker Nick Corpel brengt de villa opnieuw tot leven.

Wie op Oosterland een ommetje maakte of het dorp in of uit reed, keek op de Molenweg altijd even opzij, naar de villa die verscholen lag tussen het groen. Het grote huis dat generaties lang in handen was van de familie Vleugels-Schutter, die zo veel doktoren had voortgebracht voor Oosterland en omgeving. De villa die door de Watersnoodramp werd weggevaagd en in de jaren zeventig werd vervangen door een bungalow met paardenweides en een zwemvijver met een eilandje. Even verscholen als altijd.

Nadat de laatste bewoners het Schuttershof in 2007 achter zich lieten, hebben er antikrakers gewoond. Maar zij moesten eruit, waarna de villa in handen viel van krakers en vandalen. Geen muur, geen vloer, geen plafond is nog heel en je kunt geen stap zetten zonder krakend glas onder je schoenzolen. Het huis is compleet uitgeleefd.

Filmmaker Nick Corpel raakte geïntrigeerd door het Schuttershof in Oosterland.
Volledig scherm
Filmmaker Nick Corpel raakte geïntrigeerd door het Schuttershof in Oosterland. © Ernesta Verburg