Volledig scherm
Het Marcussenorgel wordt gerestaureerd. Toch blijven de bezoekers de kerk aan het Havenplein binnenstromen © Ernesta Verburg

Het Marcussenorgel is ontmanteld, maar toch stroomt de Gasthuiskerk vol

ZIERIKZEE - Het Marcussenorgel is ontmanteld, maar dat weerhoudt mensen er niet van de Gasthuiskerk in Zierikzee binnen te lopen. Rond de 10.000 mensen stapten in twee maanden tijd over de drempel. Uit nieuwsgierigheid, om even te kletsen én voor bezinning en rust.

De kerk is officieel nog maar vier minuten open als Jenny Visser al 35 mensen heeft geturfd. Een wondertje wel, want het orgel van de firma Marcussen is buiten gebruik. Normaal is dat één van de trekkers van de Gasthuiskerk. Organisten uit heel het land trekken in de zomer naar Zierikzee om tijdens de open dagen van de kerk het orgel te bespelen. ,,Er komt zelfs iemand uit Ermelo. Sommige organisten stemmen hun vakantie er op af”, vertellen Visser, Janet Bos en Truus van Oosterom. 

Verrassing

Het drietal zorgt er, met een heel team aan vrijwilligers, voor dat de Gasthuiskerk in de zomermaanden vijf dagen per week open kan. Voor veel bezoekers is het een verrassing een kerk aan te treffen achter de deuren bij Onder de Beuze. ,,Ze verwachten een afslag", verwijzen de vrouwen naar de voormalige handelsplaats voor de kerk. De kerk zelf is van oorsprong de kapel van het gasthuis dat aan de achterkant lag. 

Bladgoud

Van het Marcussenorgel staat op dit moment alleen de vers geschilderde kast overeind. Het binnenwerk en de pijpen worden gerestaureerd bij een orgelmakerij in Heerde. Het fonkelende bladgoud (,,Dat was écht niet meer te zien”) is prachtig. En het orgel uit 1964 klinkt, als het goed is, dat straks ook. De verwachting is dat het orgel eind oktober weer in gebruik kan worden genomen. 

De Gasthuiskerk houdt alleen deze week nog open kerkdagen. Woensdag tot en met vrijdag is de kerk open van 13.30 tot 16.30 uur.

Volledig scherm
Drie van de circa 30 vrijwilligers die er voor zorgen dat de Gasthuiskerk zomers open kan. Vlnr: Truus van Oosterom, Janet Bos en Jenny Visser © Esme Soesman
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schouwen-Duiveland ruilt oude grafsteen in voor zoeksysteem via internet
    PREMIUM

    Schou­wen-Duiveland ruilt oude grafsteen in voor zoeksys­teem via internet

    ZIERIKZEE - Ruim duizend handtekeningen haalde Adri Moelijker op tegen het weghalen van oude grafstenen door de gemeente. Het haalde niets uit. Maar ook het compromis van een aantal raadsfracties om dan op z'n minst de namen van die overledenen te verzamelen in een digitale zuil op de begraafplaatsen, sterft nu een stille dood. Dat wordt burgemeester en wethouders evengoed te duur, laten ze de raad weten.