Volledig scherm
Rinus Roks heeft een tuin met boomgaard midden in Sirjansland. © Dirk Jan Gjeltema

'Het is zo stil in Sirjansland, dat je wakker wordt als er 's nachts een auto over het dorp rijdt'

SIRJANSLAND - Er is alleen nog een café en een dorpshuis. Voor de rest is het stil in Sirjansland. ,,'s Zondags is de drukste dag hier", zegt inwoner Gerard Oele.

Volledig scherm
Dirk Fluijt geniet van de natuur rondom het dorp. © Dirk Jan Gjeltema

We treffen Gerard samen met dorpsgenoot Dirk Fluijt bij Rinus Roks thuis aan de Kerklaan in Sirjansland. De vrouw van Rinus, die vijf jaar geleden overleed, was de dochter van de smid op het dorp. Rinus, in Oosterland geboren, verhuisde in 1994 samen met zijn vrouw vanuit Zierikzee naar Sirjansland, naar het huis van zijn schoonouders. Dat is gebouwd in de tuin van de toenmalige smederij. ,,Ik heb er nooit spijt van gehad. Ik wilde altijd een vrij huis met een grote tuin", zegt de nu 79-jarige Rinus. Hij was vroeger gymnastiekleraar op de RSG Professor Zeeman in Zierikzee en zorgt dat hij nog steeds in beweging blijft met onder andere zijn tuin.

Ook Dirk en Gerard hebben een grote tuin. ,,Dat is het voordeel als je hier woont. Dat maakt het hier leuk", zegt Dirk. Gerard: ,,Sirjansland is heel groen, vrij en lekker rustig. De mensen laten elkaar heel vrij."

Quote

Sirjans­land is heel groen, vrij en lekker rustig,

Gerard Oele


Dirk was tot een paar jaar geleden boswachter bij Staatsbosbeheer. Hij komt praktisch elke dag nog in natuurgebied Het Dijkwater, dat aan Sirjansland grenst. ,,Ik kijk of er een boom is omgewaaid en ook werp ik altijd even een blik over de dijk. Dat blijft trekken." De familie Fluijt komt van Sirjansland, maar Dirk is geboren in Rotterdam, in Zierikzee opgegroeid en 46 jaar geleden via Nieuwerkerk toch weer in Sirjansland gaan wonen. ,,Ons huis aan de Sportweg staat op de plek van de schuur van mijn grootvader." Hij is dus eigenlijk een echte Sturjalander.

Volledig scherm
Gerard Oele vindt het heerlijk rustig in Sir, maar vindt het erg stil nu de school is verdwenen. Hij woont in de oude pastorie in het dorp. © Dirk Jan Gjeltema

Gerard woont samen met zijn vrouw Joke in de oude pastorie aan de Lageweg. Hij was jarenlang hoofd van de school in het dorp. De school is sinds anderhalf jaar gesloten en Gerard is met pensioen. In de 42 jaar dat hij in het dorp woont, heeft hij de bevolking zien veranderen. ,,Vroeger woonden hier meer boeren. Dat resulteerde erin dat er twee keer in het jaar stieren dwars door het dorp liepen om naar de stal of naar de wei te gaan. Het was wel een sport, zoiets als Pamplona. Rennen voor je leven. Maar dat is nu niet meer. We hebben het over heel lang geleden, toen een boer nog zijn stal midden in het dorp had." Dirk herinnert het zich ook nog: ,,Bij mij sprongen ze wel eens in de tuin."

Met zijn opmerking over de zondag doelt Gerard op de kerkgang naar de Hervormde Gemeente in het dorp. Hij komt er ook wel eens. ,,Ik ga er heen als er een nieuwe dominee komt." Dirk: ,,Bij mij is de dominee de buurman, dus ik krijg de dominee op bezoek." Want ook Sirjansland is een dorp waar iedereen elkaar kent. ,,Het mooie van dit dorp is: je kent je buren als er iets is", zegt Gerard. Rinus: ,,Als de buren ergens mee zitten, wordt er altijd wel een helpende hand geboden."

Ook al is het stil in het dorp, dat wil niet zeggen dat er niets te doen is. Dirk: ,,Er zijn wel allerlei clubjes." Rinus: ,,Het dorpshuis is een trefpunt." Gerard zit in de dorpsraad van Sirjansland. ,,We houden ons bezig met leefbaarheid. We hebben ook een afdeling die het Sinterklaasfeest, de kerstboomverbranding en Koningsdag organiseert."

En ja, ook Sirjansland vergrijst, zeker nu de school verdwenen is. Dat vinden de mannen wel jammer. Ze merken het bijvoorbeeld tijdens de herdenking van de Ramp. Op Sir vielen negen slachtoffers. De schoolkinderen werden altijd bij de herdenking op het dorp betrokken. Gerard: ,,Zonder de kinderen erbij is het echt een gemis." Ook Rinus mist de school: ,,Ik hield van het geluid van spelende kinderen." Gerard: ,,Het is hier akelig stil geworden." Dirk: ,,Zelfs zo stil, dat als er 's nachts een auto over het dorp rijdt, je er wakker van wordt."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement