Volledig scherm
De Noordstraat in Haamstede wacht een herinrichting. © Marieke Mandemaker

Herinrichting Burgh-Haamstede mag geen vijf jaar meer duren, vindt ook gemeenteraad

BURGH-HAAMSTEDE - De inhoud van de dorpsvisie Burgh-Haamstede wordt mogelijk toch nog eerder in de praktijk gebracht. Dat is het resultaat van spoedoverleg tussen een delegatie van de dorpsraad, ondernemersvereniging en gemeenteraad.

Zeven fractievoorzitters (D66 en HvSD waren wegens andere verplichtingen verhinderd) schoven woensdagavond aan tafel om de plooien glad te strijken. Die waren ontstaan na een huis-aan-huis verspreidde flyer door dorpsraad en ondernemersvereniging. Daarin werd uitgelegd hoe burgemeester en wethouders in hun begrotingsvoorstel Burgh-Haamstede vijf jaar de wacht aanzeggen. Pas in 2024 staan in dat concept de eerste investeringen op het programma voor een opknapbeurt van het vijf kernen omvattende dorp.

Eensgezindheid

Maar de soep is niet zo heet als die werd opgediend, zo werd in het overleg toegelicht, aldus dorpsraadsvoorzitter Kees Veerhoek. Dat hij ook namens de gemeenteraad het woord voert in deze kwestie, moet naar buiten toe het signaal versterken dat er sprake is van nieuwe eensgezindheid.

De raadsleden erkennen dat een snelle aanpak van Burgh-Haamstede nodig is en er geen gat zou mogen vallen tussen het opstellen van de herinrichtingsplannen en de daadwerkelijke uitvoering, zegt Veerhoek. Afgesproken is nu dat de dorpsraad met een voorstel komt voor een versnelde inzet van de miljoeneninvestering voor Burgh-Haamstede. Dat hoeft volgens Veerhoek in ieder geval niet ten koste te gaan het budget voor Renesse, Brouwershaven, Scharendijke, Bruinisse en Zierikzee in 2020. Hoe hij dat denkt klaar te spelen, wordt in de aanloop naar de extra dorpsraadsvergadering van 30 oktober op een rij gezet.

Andere dorpen niet de dupe

Volgend jaar wordt een begin gemaakt met het uitwerken van een herinrichtingsplan voor Haamstede. Het college wil die procedure over twee jaar uitsmeren. ,,Maar dat kan dus veel sneller, schatten wij in”, zegt Veerhoek. ,,Dat betekent dat we voor 2021 en verder met elkaar moeten nagaan hoe we op een slimmere manier met het geld kunnen omgaan, wat een snellere uitvoering mogelijk maakt. Zonder dat andere dorpen daar de dupe van worden.”

Zijn theorie is onder meer dat Schouwen-Duiveland rekent met 30 procent hogere kapitaallasten (afschrijving plus rente) op investeringen dan gebruikelijk in de meeste andere gemeenten. Daar zit mogelijk financiële ruimte die kan worden gebruikt om de maatregelen voor alle stads- en dorpsvisies die nu op stapel staan, uit te voeren. De raad heeft daar wel oren naar en laat de gevolgen van deze ruimere financiering ambtelijk doorrekenen. 

Coalitieleider Robbert Lievense (LSD) verwijst voor een reactie naar de uitleg van Veerhoek. Hij bevestigt dat ‘op constructieve wijze naar de dorpsraadsvergadering van 30 oktober wordt toegewerkt'. 

 1. Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht
  PREMIUM

  Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht

  ZIERIKZEE - Het historisch waardevolle archief van Zierikzee heeft weer een geheim prijsgegeven. Alle privileges die de stad in de periode 1275 tot 1807 kreeg van keizers, hertogen en graven zijn in een leesbaar handschrift overgeschreven. Het gaat om meer dan 850 stukken, veelal op perkament en voorzien van de meest prachtige zegels. ,,Kunststukjes op zich”, zegt gemeentearchivaris Ineke van den Broek.
 2. Voorkom brand door zonnepanelen: haal een erkend installateur in huis
  PREMIUM

  Voorkom brand door zonnepane­len: haal een erkend installa­teur in huis

  ZIERIKZEE - Na een aantal branden op met zonnepanelen gevulde bedrijfsdaken in 2018 schroeft een toenemend aantal verzekeraars de premies omhoog. Installatie van zonnepanelen dreigt voor bedrijven zo onrendabel te worden. De Saman Groep uit Zierikzee adviseert bedrijven een erkend installateur in de arm te nemen. ,,Sommige installateurs hebben onvoldoende kennis in huis”, zegt algemeen directeur Daniël Lodders van de Saman Groep.