Volledig scherm
Kokkels © Willem Mieras

Hardnekkige kokkelrapers gearresteerd in Bruinisse

BRUINISSE - Twee vrouwen uit China zijn dinsdagavond aangehouden voor het rapen van kokkels aan de Grevelingendam en voor het niet bekendmaken van hun identiteit.

Controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit betrapten rond 18.40 uur een groepje kokkelrapers op de Grevelingendam. De rapers hadden toen al zo’n 70 kilo uit het water gehaald. Alle aanwezige personen hebben hiervoor een bekeuring gekregen en moesten de kokkels vervolgens teruggooien in het water. Vanwege de giftige stof die momenteel in een deel van de Oosterschelde is aangetroffen in schelpdieren is het zeer ongewenst dat deze kokkels via een omweg ongecontroleerd in restaurants terechtkomen.

Niet meerwerkend

Enige tijd later zagen de controleurs tot hun verbazing dezelfde mensen op hetzelfde plekje opnieuw kokkels rapen. Omdat twee vrouwen uit het groepje zichzelf niet konden identificeren en verder ook niet mee wilden werken, zijn zij overgedragen aan de politie. Op het politiebureau is geprobeerd om met behulp van een tolk de identiteit van de vrouwen vast te stellen. De vrouwen werkten niet mee aan het onderzoek. Tenslotte zijn de dames overgebracht naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg. De vreemdelingendienst neemt de zaak in onderzoek.