Volledig scherm
© Thinkstock

GroenLinks pleit voor verplicht voltrekken homohuwelijk

BURGH-HAAMSTEDE - De fractie van GroenLinks wil ambtenaren van de burgerlijke stand op Schouwen-Duiveland verplichten om álle huwelijken te voltrekken, ook homohuwelijken.

Volgens de fractie geeft het geen pas om een uitzondering te maken voor gewetensbezwaarden. De fractie reageert hiermee op afspraken die gemaakt zijn in het regeerakkoord.
Homohuwelijken zijn in Nederland wettelijk toegestaan, maar in het regeerakkoord is afgesproken dat ambtenaren van de burgerlijke stand uit gewetensbezwaar mogen weigeren om een homohuwelijk te sluiten. "Het gaat niet aan om in de functie van ambtenaar een oordeel te hebben over keuzes van burgers, zoals deze keuzes niet tegen de wet in gaan", zegt T. de Gelder van GroenLinks.


De Gelder vergelijkt de situatie met een atheïstische ambtenaar die bezwaren heeft tegen de bouw van een nieuwe kerk. Die mag de bouwvergunning niet weigeren op grond van zijn of haar overtuiging.

GroenLinks pleit er voor om in de taakomschrijving van ambtenaren van de burgerlijke stand een passage op te nemen waarin staat dat de ambtenaar verplicht is om alle wettige huwelijken te voltrekken, ook homohuwelijken. Ook vindt GroenLinks dat deze kwestie aan de orde moet komen bij sollicitatieprocedures. Iemand met principiële bezwaren is in de ogen van de partij niet geschikt als kandidaat.

De Gelder wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe hier binnen het college over gedacht wordt en heeft vragen gesteld. Gelijktijdig wil hij graag antwoord op de vraag of zich binnen de gemeente Schouwen-Duiveland al situaties hebben voorgedaan met gewetensbezwaarde ambtenaren.

  1. Hostellerie Schuddebeurs is geen doorsnee toeristenfuik
    PREMIUM
    ACHTER DE SCHERMEN

    Hostelle­rie Schudde­beurs is geen doorsnee toeristen­fuik

    SCHUDDEBEURS - Waar het centrum is, vragen internationale gasten weleens aan receptioniste Sandra Fierens (46), geboren en getogen in Schuddebeurs. Ze kan er om lachen, want Hostellerie Schuddebeurs ís het centrum van het dorpje op Schouwen-Duiveland. Golfers en fietsers verblijven er graag. Deze krant keek in de keuken, de lobby en op hotelkamers. ,,Mijn brillenglazen besloegen van een half ontblote hotelgast.”