Volledig scherm
Schaalmodel van De Roompot gemaakt door Cor Hardonk. © Marcel Modde

Groeiend bewustzijn voor behoud maritiem cultureel erfgoed

ZIERIKZEE - Het belang van behoud van het maritiem erfgoed in de Nederlandse wateren wordt steeds meer ingezien. Algemeen directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bespeurt een groeiend bewustzijn bij overheden, duikers en andere denkbare 'stakeholders' van hun verantwoordelijkheid voor de schatten uit het verleden op de bodem.

Het ultieme voorbeeld van dat bewustzijn speelt zich af voor de Engelse kust. Daar wordt deze zomer alles wat nog te redden valt van het VOC-schip De Rooswijk geborgen. Het schip verging in 1740 op de zandbanken ter hoogte van Kent. Demissionair minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft een uitzonderlijk hoog bedrag van twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de gezamenlijke operatie van Nederlandse en Engelse onderzoekers. 

Het begin van meer, als het aan Van 't Veen ligt. De zeebodem ligt bezaaid met wrakken die volgens hem beslist de moeite waard zijn. Al kan lang niet alles worden beschermd en opgegraven, zei hij dinsdag bij de opening van de expositie over Oost-Indiëvaarder De Roompot (1844) in het Zierikzeese Stadhuismuseum. Uiteindelijk zullen ook keuzes gemaakt moeten worden en ontkom je er soms niet aan iets als verloren te beschouwen, verwees Van 't Veen naar verwoede pogingen om het wrak van De Ritthem te bergen. De resten van het admiraliteitsschip liggen aan de rand van een drukke vaarroute voor Vlissingen, waar volop stroming staat.

De Roompot gold, toen het begin jaren negentig werd gelokaliseerd, als het meest complete wrak uit zijn tijd ooit. Inmiddels is het grotendeel uiteen gevallen. Sportduikers hadden het schip ontdekt voor Vrouwenpolder en haalden honderden waardevolle objecten en spullen naar boven. De huidige RCE zette in 2005 een team archeologen op het wrak. In combinatie met het aanvullend onderzoek van Alice Overmeer, ontstond een goed beeld van het schip. Het Stadhuismuseum presenteerde dinsdag bovendien een schaalmodel van Cor Hardonk. Hij reconstrueerde De Roompot aan de hand van tekeningen van vergelijkbare fregatten uit die periode en de opmetingen van de archeologen.