Volledig scherm
Zeehond met een maaltje vis. © Paul van den Engel

Grevelingenweek: het roer moest om

BROUWERSDAM - De derde Grevelingenweek gaat vrijdagavond van start. Met geen vijftig, maar vijftien activiteiten. Wie de website van de Grevelingenweek (www.grevelingenweek.nl) bezoekt, ziet gelijk dat er minder bolletjes op de activiteitenkaart staan, dan bij de vorige edities.

"Het roer moest om", zegt woordvoerster Teuni Verploegh van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). "Tijdens de eerste twee edities wilden we zoveel mogelijk activiteiten organiseren. Daardoor waren er ook een heleboel die op hetzelfde moment plaatsvonden en voor dezelfde doelgroep waren. Dat was niet prettig voor het publiek en niet voor de organiserende partijen. Bezoekers moesten kiezen, waardoor er minder mensen op één activiteit afkwamen", legt ze uit. "We hebben besloten om dit jaar de kwaliteit, de natuurbeleving voorop te stellen. En zo zijn we van vijftig naar vijftien activiteiten gegaan."

Ook de tijdelijke sluiting van het Inspiratiecentrum Grevelingen speelt een rol. "Het was voor ons een verrassing dat zij plots hun deuren sloten", vertelt communicatiemedewerker Wietske Teunissen (IVN). Het Inspiratiecentrum staat dan ook gewoon drie keer in de agenda op de flyer. "Die activiteiten vallen nu ook weg. Jammer, want het was een mooie toevoeging geweest voor de Grevelingenweek als bezoekers ook in het centrum terecht konden."

Toch zien de organisatoren de week absoluut niet somber tegemoet. "We denken dat onze nieuwe aanpak zijn vruchten gaat afwerpen", zegt Verploegh. En dat lijkt er inderdaad op, want de zeehondenexcursie, flamingosafari en zoektocht naar de Grevelingse 'Big Five' zijn nu al helemaal volgeboekt.

Gezinnen worden dit jaar ook buiten de excursies om uitgedaagd om de Grevelingen te verkennen. Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta en IVN hebben een 'Doekaart' ontworpen, die op verschillende plaatsen wordt uitgedeeld. Er staan opdrachten in die kinderen kunnen uitvoeren en een top tien van de mooiste plekken die gezinnen kunnen bezoeken.

De Grevelingenweek start vrijdag en duurt nog tot en met zaterdag 22 oktober.

Lees het hele artikel in de Schouwse editie van PZC op vrijdag 14 oktober.

Volledig scherm
Organisatoren derde Grevelingenweek. © PZC