Tomaten in kassen in Sirjansland.
Volledig scherm
Tomaten in kassen in Sirjansland. © DirkJan Gjeltema

Gemengde gevoelens over biomassacentrale Sirjansland

SIRJANSLAND - Krijgt Sirjansland te maken met geuroverlast? Hoe zit het met fijnstof? En worden er straks containers vol biomassa uit Verweggistan aangeleverd om de houtgestookte biomassacentrale aan de praat te houden? Allemaal vragen die leven bij de inwoners van Sirjansland, waar Duurzame Energie Sirjansland (DES) dit jaar zo'n centrale bouwt.

Wat dat laatste betreft: 'no way', volgens aubergineteler Pleun van Duijn - één van de oprichters van DES. De centrale draait op laagwaardige biomassa en dat is volop in de eigen regio (Zeeland, Brabant en een stukje België) voor handen. Spul wat nu nog kilometers ver moet worden afgevoerd, omdat er in Zeeland geen installatie staat. 

Met vertegenwoordigers van ketelbouwer Vyncke en biomassaleverancier Comgoed was Van Duijn donderdagavond aanwezig bij de dorpsraadvergadering van Sir om over de installatie te vertellen. Dat ding levert warmte en CO2, wat gebruikt wordt voor de teelt van gewassen in kassen. Volgens hen ligt de uitstoot van fijnstof ver onder de limiet. ,,Het is veel schoner dan een open haard omdat dat een niet-geregelde verbranding is.'' Ook geuroverlast is volgens hen niet aan de orde. De initiatiefnemers bezochten een centrale die midden in een woonwijk staat.

Frustratie en lof

Het initiatief levert gemengde gevoelens op bij de dorpsbewoners. Frustratie omdat de pap al gestort is, maar ook lof voor het zoeken naar energie-alternatieven. Wat dat laatste betreft heeft DES nog meer in petto. Nog altijd zijn de telers voor 30 procent afhankelijk van aardgas en dus blijft DES op zoek naar nieuwe vormen van energie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement