Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente wil niet meer kwijt zijn aan uitvoeringsdienst

ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland tekent bezwaar aan tegen de in verhouding hogere contributie die zij aan de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is verschuldigd. De overheid heeft besloten dat het 'gezag' bij zware ongevallen in de industrie bij de gemeenten wordt weggehaald en neergelegd bij de provincies.

Daardoor krijgen de gemeenten minder geld en de provincies wat meer.

Zware industrie
Voor Schouwen-Duiveland betekent dat een korting van 31.000 euro per jaar op de algemene uitkering van het rijk. De gemeente had erop gerekend dat zij dan ook 31.000 euro minder contributie aan de RUD hoefde te betalen. Maar dat blijkt niet het geval. De regeling betreft de zware industrie. "En die bedrijven hebben wij op Schouwen niet", verduidelijkt een gemeentewoordvoerder. "Alleen Vlissingen, Goes en Terneuzen worden gecompenseerd."

Onredelijk
Schouwen vindt dit onredelijk. In 2014 gebeurde namelijk precies het omgekeerde. Toen ging het gezag over van de provincies naar de gemeenten. Gemeenten waren toen meer kwijt aan de RUD en kregen daarom ook meer geld uit de algemene uitkering. Schouwen gaat ervan uit dat het algemeen bestuur van de RUD de zaak rechtbreit.